Uzmanlar uyarmıştı! Eriyen buzullar ölüme götürdü

Küresel ısınmasının etkisiyle eriyen Cilo Dağları'ndaki buzullara giden gruptaki 4 kişi, buzulların kırılmasıyla boşluğa düştü. Feci olayda iki kişi sağ kurtarılırken 2 kişi de hayatını kaybetti.

Akşam

Hakkari'de, Türkiye'nin en yüksek ikinci zirvesi olan Uludoruk'un yer aldığı Cilo Dağları'ndaki buzullar küresel ısınma nedeniyle erimeye başlamıştı. 4 bin 135 rakımlı dağda bulunan buzullar için İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Akif Sarıkaya "Buzullar 100 yılda yüzde 50-60 oranında küçüldü" demişti. Uzmanlar buzullarda çatlakların arttığı ve buz tabakalarında incelme olduğu, bununda tehlike oluşturduğu uyarısında bulunmuştu.

CANSIZ BEDENLERİ BULUNDU

Fakat, bu uyarılara rağmen doğa tutkunları bölgeye gitmeye devam etti. Gezi amacıyla Hakkari'ye gelen 20 kişilik doğasever grubu, pazar günü Cilo-Sat Dağları'na çıktı. Gruptaki Kemal ve Gülay Avcu çifti ile Mehmet Aydın ve Hakime Koç, buzulların kırılması sonucu boşluğa düştü. İhbar üzerine bölgeye arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Yeri tespit edilen Avcu çifti ekipler tarafından kurtarıldı. Çalışmalara İstanbul, Sakarya ve Bursa'dan gelen mağara, dağcı ve buzul tırmanışçı ekipleri de katıldı. Vali İdris Akbıyık, dün yürütülen çalışmalarda mağara tırmanışçılarının desteğiyle Hakime Koç ve Mehmet Aydın'ın cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı.

'20 METREDEN DÜŞTÜK'

Eşiyle birlikte kurtarıldıktan sonra hastanede tedavi altına alınan Gülay Avcu, iki gün sonra kendine geldi. Tedavisine devam edilen Avcu, sosyal medyada yaşadıklarına ilişkin bir paylaşım yaptı. Eşi Kemal Avcu, arkadaşları Hakime Koç ve Mehmet Aydın ile birlikte bir uçurumdan düştüklerini anlatan Avcu, "Buzulun erimesi sonucu ben, eşim ve gruptaki 2 arkadaşla beraber 20 metre yükseklikten düştük. Ben ve Kemal kendi çabalarımızla hayatta kalma mücadelesi verdik. 2 saat sonra yardım ekipleri gelip beni ve Kemal'i çıkardılar. Dualarınıza ihtiyacım var" paylaşımında bulundu.