Uzmanlar uyardı! Vaka sayısı azalmazsa AVM'ler ve okullar kapanır

Eğer vaka sayısı azalmazsa AVM ve okullar kapanabilir. Uzmanlar, vaka sayılarının düşmemesi halinde önlemlerin daha da artacağı uyarısında bulundu: “Kısmi kapanma kurallarına uyulmalı. Aksi takdirde AVM, kuaför ve okullar da kapanabilir.”

BÜLENT ŞANLIKAN

Başkan Erdoğan, iki haftalık dönemde hedeflenen iyileşme olmazsa daha sert önlemler alınabileceğini söylemişti. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ise vaka sayısının aşağıya doğru yol alması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Hem ağır hasta hem de vefat sayısının daha aşağıya doğru yönelmesi gerekiyor. İlk önceliğimiz vaka sayısı. Şimdiki beklentimiz 15 gün sonra öncelikli olarak vakalar 50 binin altına düşmeli, sonra 40 binin altı gibi rakamları beklemek mümkün. Kısıtlama olunca etkisi ancak 7-14 gün arasında ortaya çıkıyor. Vatandaşlarımızın kurallara uyması ile birlikte bu mümkün. Aynı zamanda 65 yaş üzeri 4 kişiden birisi aşısını olmadı. Bunların da yapılmasıyla beraber daha aşağıya gitmek mümkün."

KISITLAMALAR DAHA DA ARTAR

Prof. Dr. İlhan, eğer 2 hafta içinde vakalar düşmez ve artmaya devam ederse alınabilecek yeni önlemlere ilişkin şöyle konuştu: "Bundan bir sonraki aşama AVM'lerin kapatılması, kuaför, berber salonlarının kapatılması, okula giden çocukların artık hiçbirinin okula gitmemesi, özel sektör ve kamuda çalışma ile ilgili kısıtlamanın iyice artırılması gibi bileşenler söz konusu olabilir."

AŞI OLMAYI ERTELİYORLAR

Trabzon'da 60-64 yaş aralığındaki kişilerin %38'inin aşı yaptırmadığı belirlendi. İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, "Biraz 'yarın yaptırırım' dürtüsü olduğunu gözlemliyoruz. Hemen aşılar uygulanmalı" dedi. Öte yandan yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80'i geçen Sinop'ta yatak sayısı da 54'ten 94'e çıkarıldı.

KISMİ KAPANMAYA UYULURSA KATKI OLUR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan: "İller ilk hafta değerlendirmelerini yapmalı vaka artış hızı azalmaz ise il hıfzıssıhha kurulları ek önlemler alabilir. Yerinde karar dönemi devam ediyor. Bu ortalama önlemler bazı illerde vaka sayısını azaltacaktır ancak yükselişteki İstanbul ve komşu iller için daha uyanık olunmalı. Bilim Kurulu'nda pek çok öneri maddesi görüşüldü. Bunlar içinde okulların, AVM'lerin, kuaförlerin kapatılması gibi maddeler görüşüldü. Pandeminin bugüne kadar ulaştığı en yüksek noktayız. Seyreltme toplu taşımada her aşamada şart. Bayrama kadar mevcut kısmi kapanmaya bile tam uyulsa ciddi katkısı olacaktır."

İZİN, EMEKLİLİK, İSTİFA BAŞVURULARI DURDURULDU

Sağlık Bakanlığı, 81 il valiliğine personel işlemleri hakkında "esnek mesai ve idari izin" genelgesi gönderdi. İzinlerin durdurulduğu genelgeye göre istifa ve emeklilik başvuruları kabul edilmeyecek. Sağlık hizmetinde acil bir ihtiyaç olması halinde, idari izinli sayılan personelin mezkur izinlerinin sonlandırılıp görevlerine dönmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak kurum amirleri yetkili olacak. Kamu sağlık hizmetinde ihtiyaç duyulan durumlarda Bakanlık tarafından zorunlu olarak iller arası geçici görevlendirilen (resen) personelin derhal ayrılışının yapılarak görevlendirildiği yere gitmesi sağlanacak.

AŞININ İSRAFI SÖZ KONUSU DEĞİL

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşıların çöpe gittiği iddialarını yanıtladı. Koca,Twitter paylaşımında "Aşılama programında kullandığımız aşılar uygun saklama koşullarını haiz merkezlerde uygulanmaktadır. Aşının çöpe gittiği iddiaları gerçekle bağdaşmamaktadır. Her bir doz aşının kıymetini biliyor ve ona göre planlama yapıyoruz. Aşının israfı söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.