BÜLENT ŞANLIKAN
Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile birlikte İstanbul'da vatandaşlar soluğu deniz kenarlarında alıyor. Boğulma vakalarının yaşandığı tehlikeli suları AKŞAM mercek altına aldı. Batıda Binkılıç'dan doğuya Ağva'ya doğru gittikçe rip akıntısı adı verilen tabiat olayı yüzücülerin hayatını tehdit ediyor.
ŞİLE'DE RİP TEHLİKESİ
"Şile sahilindeki en büyük tehlikelerden bir tanesi rip akıntısı adını verdiğiniz akıntılardır. Rip akıntısı, sığ kıyılarda görülen ve kıyıdan açığa doğru bir akarsu gibi hareket eden kısa süreli ve hızlı bir akıntı çeşididir. Akıntının genişliği genellikle 8-10 metre ile 20-30 metre, uzunluğu 70-80 metre ile 200-300 metre, akıntının süresi ise 40-50 saniye ile 2-3 dakika arasında değişir. Şile kıyılarındaki bir başta tehlike ise ani derinliktir diyebiliriz. Altın Cankurtaran'ım, ben bile o dalgaların arasına yüzmek için girmem. Gereksiz cesaretin bedeli hayatınız olabilir."
"Dalga kıyıya vurduktan sonra kendisine bir kanal oluşturuyor. O kanal bazen saniyede 2 metre kişiyi geriye atıyor. Yetişkinlerde 60 saniyede, çocuklarda ise 20 saniyede boğulma olayları gerçekleşir. Kanuna göre havuz ve plajı olan tüm işletmeler cankurtaran çalıştırmak zorunda. İstanbul'da yaklaşık 1000 cankurtaran var. İBB'nin halka açık plajlarında 500 kadar cankurtaranı bulunuyor."
DENİZE GİRİLEBİLECEK YERLER
Şile Ayazma Plajı. Şile Uzunkum Plajı. Şile Ağlayankaya Plajı. Ağva Merkez Plajı. Caddebostan Plajı'nda kayalık olmayan bölüm. Florya Plajı. Büyükçekmece plajı. Gürpınar Sahili.
MEGAKENTTE EN TEHLİKELİ 11 BÖLGE
İstanbul'da denize girilmesi halinde ölümcül sonuçlar doğurabilen kritik noktalar şöyle:
Boğaz Hattı: Şiddetli akıntının yanı sıra yoğun deniz trafiği nedeniyle tehlikeli. Dalganın çırpıntılı olması nedeniyle kişilerin denizde görünürlüğü azalıyor. Kişinin su üstünde sadece başı görünüyor.
Şile Bapsu Plajı: Tamamen kontrolsüz. Burası rip akıntı nedeniyle çok tehlikeli.
Sofular Pilajı: Kontrollü bölge ancak bir anda su derinleşiyor.
Kilimli Plajı: En büyük tehlike ani derinleşme.
Kilimli Koyu: Kayalık bölgeden denize atmak hayatınıza mal olabilir.
Caddebostan Plajı: Denizdeki kayalar büyük tehlike oluşturuyor. Kısa mesafeden yapılan suya atlayışlar ölümcül olabiliyor.
Arnavutköy Karaburun Sahili: Rüzgârı dik alması nedeniyle büyük dalgalar meydana geliyor.
Kilyos Sahili: Aşırı rüzgâr nedeniyle dev dalgalar oluşuyor. Yarı kontrollü yarı kontrolsüz alanlar mevcut.
Sarıyer Kısırkaya Plajı: Şiddetli rüzgâr nedeniyle yoğun dalgalı.
Riva Sahili: Yoğun dalgalar nedeniyle rip akıntısı var.
Sarayburnu: İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi çıkışı olması nedeniyle akıntının en şiddetli olduğu bölge olarak tanımlanıyor. Akıntıya kapılan kişinin suda kalması imkânsız hale geliyor.