Uzmanı uyardı! ''İstanbul'da 50 bin bina acil yıkılmalı''

Prof. Dr. Ali Koçak, AKŞAM'a konuştu: “Yapılan incelemelerde İstanbul'da 2000 yılı öncesinde yapılmış yaklaşık 300 bin bina var. Bu binalardan acilen yıkılması gerekenlerin sayısı 50 bin.”

BÜLENT ŞANLIKAN

Küçükçekmece'de yıkılan bina İstanbul'un yapı stoku ve deprem gerçeğini bir kez daha gündeme getirdi. AKŞAM'a konuşan Yıldız teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, belediyelerin devreye girip İstanbul'da çok acil çürük binaların tespit edilip, güçlendirme ve yıkım yapılmasının gerektiğini söyledi:

İZİN 2 KAT, BİNA 4 KAT!

"Küçükçekmece'deki olayı duyar duymaz gittim. Ancak görevli olarak gitmedim, gözlem yapmak için oradaydım. Gördüğüm manzara karşısında şaşkınlığımı gizleyemedim. Bütün mesele aslında 2 kat projelendirilip bunun yerine 4 kat yapmakla başlıyor. Böyle yaparsanız kolon boyutları ve kirişleri yetersiz kalacaktır. Muhtemelen bu bina da projesine uygun yapılmadı. Demirler yönetmeliğe uygun konulmamış ve işlenmemiş kolon etriyelerinde de durum felaketti. Öncelikle binalar projeye yani kâğıt üzerindeki haline bağlı kalınarak inşa edilmeli. Bunun için de tabii ki denetim şart."

PROJEYE BAĞLI KALINMALI

Projeye bağlı kalmadan yapılan binalarda bu şekilde bir hasarın olma ihtimali çok yüksek. Hele bir de deprem gerçeğini hatırladığımızda çok büyük can kayıplarımız olabilir. Acilen artık yıkılması gereken binaları yıkıp ya da güçlendirilmesi gereken binaları da güçlendirmemiz lazım. Belediye başkanlarının acil olarak yarın ilk yapılacak iş listesinde bu olmalı. Verilere göre İstanbul'da yaklaşık 2000 yılı öncesinde yapılmış yaklaşık 300 bin bina var. Bu binalardan acilen yıkılması gerekenlerin sayısı 50 bin civarındadır. Belediyelerin bu binaların kaçta kaçını yıktı henüz bilmiyoruz."