Uzman isimler Haniye suikastını değerlendirdi! Savaş kapıda mı? İsrail Orta Doğu'da gerilimi tırmandırıyor

Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen alçak saldırı sonucu şehit oldu. Haniye suikastı ne anlama geliyor? İsrail savaşın şiddetini artırmak mı istiyor? Bu bir meydan okuma mı? ABD saldırıya teknik destek verdi mi? Haniye suikastına ilişkin detayları uzmanlar anlattı.

SavTek Dergi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Alabarda, Haniye suikastına ilişkin aksam.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

İsrail'in saldırganlığının sınır tanımaz şekilde devam ettiğini söyleyen Yusuf Alabarda,1967 savaşında İsrail'in savunma bakanlığı görevinde bulunan Moşe Dayan'ın "Kudurmuş bir köpek gibi etrafa saldırmalıyız ki; herkes bizden korksun" sözlerini hatırlattı.

"ABD NETANYAHU'YA AÇIK ÇEK VERMİŞ"

Uluslararası hukuku hiçe sayan bir terör devleti ile karşı karşıya olunduğunu altını çizen Alabarda, "İsrail'in önümüzdeki günlerde saldırılarını daha da artırarak coğrafyada kendisi açısından tehdit teşkil edebilecek her türden şahsı, tesisi ya da ülkeyi vurabilecek bir göz karalığın içerisine girmiştir. ABD ziyaretinde Netanyahu'ya bu anlamda Siyonist kafa çok açık bir çek vermiş"

"BÖLGE ÇOK DAHA KÖTÜ MANZARAYLA KARŞILAŞACAK"

Önümüzdeki dönemde bölgeyi daha sıkıntılı bir sürecin beklediğini ifade eden Yusuf Alabarda, Türkiye'nin savunma adımlarını artırarak hazırlıklı olmasının gerekliliğini vurguladı.

Alabarda, ""Yine mi savunma sanayi, yine mi terör yine mi güvenlik" diyenlerin artık ağızlarına acı biber sürülmesi lazım gelen dönemlerden geçiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hülagu, Bağdat'ın kapılarına dayanır gibi coğrafyanın kapısına dayanmış beklemektedir. Bu hercümerç oluşun içerinde sadece millet iradesine dayanan iktidarların yönettiği; savunma, güvenlik ve TSK gibi güç konusunda güçlü olan ordulara sahip olan ülkelerin bir direnç gösterebileceğini bunun dışındaki bütün ülkelerin bu Siyonist kafa tarafından emellerine ulaşabilmek için tarumar edilerek coğrafyada yaşayan bütün halkların hizmet hayvanı statüsüne getirileceği bir döneme doğru gidiyoruz.Bu saldırılar önümüzdeki süreçlerde coğrafyanın çok daha kötü bir manzara ile karşı karşıya kalacağının en önemli ispatıdır.

"HANİYE TUZAĞA DÜŞTÜ"

Star Gazetesi Yazarı ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ aksam.com.tr'ye özel yaptığı açıklamada, Hamas lideri İsmail Haniye'nin uğradığı suikastın Gazze'deki direnişi kırma amacı taşıdığını belirtirken İsrail'in Hamas'ın başına kendine müzahir bir şahsı getirme isteği olduğunu vurguladı.

Haniye suikastında parmağı olanlara dikkati çeken Başbuğ, işbirlikçilere işaret etti.

İran'ın davetine karşılık Haniye'nin güven duyduğu için Tahran'a gittiğini belirten Coşkun Başbuğ, "Haniye tuzağa düştü" dedi.

Suikastın tesadüfen gelişen bir olay olmadığının üstünde duran Başbuğ, planlı saldırının İsrail-İran ortak yapımı olarak görülmesinin gerektiğini söyledi.

Haniye'ye suikastın İran'ın savunma zaafiyetinden kaynaklanmadığını ifade eden Başbuğ, İsrail'in Gazze'deki direnişi kıramayacağını belirtti.

"HANİYE'YE SUİKAST TERS TEPER"

Hamas, Kassam Tugayları ve Gazze'dekilerin direnişinin bu suikast sonrası daha da artacağını vurgulayan Coşkun Başbuğ, "Haniye'ye suikast teper" dedi.

"ABD-İSRAİL-İRAN ORTAK YAPIMI SALDIRI"

Coşkun Başbuğ, Haniye'ye suikastın ABD-İsrail-İran ortak yapımı olduğunu belirtirken, "Tıpkı Reisi'nin helikopterinin düştüğü gibi. Bu üç ülkenin yapımı ortak bir operasyon. Bu ne tek başına İran'ın ne de tek başına İsrail'in yapabileceği bir hadise değil" dedi.

"İSRAİL İRAN'IN SİYASİ EGEMENLİĞİNİ DE TANIMIYORUM DEDİ"

Akşam Gazetesi Yazarı Dr. Eray Güçlüer aksam.com.tr'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in Haniye suikastı ile dünyaya bir mesaj verdiğini belirtirken, "Bu bir meydan okuma aynı zamanda. Çünkü bu suikast İran Devleti toprakları içerisinde gerçekleşiyor. Yani İsrail nasıl Lübnan'ı tanımıyorsam İran'ı da tanımıyorum, İran'ın siyasi egemenliğini de tanımıyorum diyor. Bu anlamda İsrail'in İran'a da bir meydan okuması olarak görmek lazım" dedi.

"HAMAS'TAN ÇOK İRAN'A VURULMUŞ BİR DARBE"

Hamas'ın şehit edilen lideri Haniye'nin kefeni giyip bu yola çıktığını belirten Güçlüer, "Bu işin sonunda bir şehitlik olacağını biliyordu zaten. Oyüzden şimdi iki numara Hamas lideri olur ve devam eder orada bir sıkıntı yok ama bu İran gibi "kendinin büyük bir güç olduğunu" ifade eden iddia eden bir devlet sınırları içinde olması çok büyük bir handikap" dedi.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ ABD DESTEK VERDİ Mİ?

Eray Güçlüer, saldırının nasıl geliştiğine ilişkin, "Şu ana kadar iki konuyu öğrenebildik. Bir hava saldırısından bahsediliyor. Yani Tahran'ı göz önüne alırsak İran hava sahasına girmeden Tahran'daki bir noktayı vurabilme kapasitesi ne kadar var bu bir soru işareti. Bunu bilemiyoruz. Eğer İran hava sahasına girdiyse ve İran savunma sistemleri devreye girmediyse bu çok daha büyük bir handikap. Bugün Sayın Efkan Ala açıkladı hava saldırısı olduğunu öğrendik diye. Yani bu da teyite muhtaç bir bilgi olarak aktarıldı. Bunu iki şekilde yapmış olabilir ya hava saldırısı ya dron saldırısı. Dron olma ihtimali yüksek. Ama dron bile olsa İran hava savunma sistemlerinin devreye girmemiş olması büyük bir zafiyet" ifadelerini kullandı.

"BU BİR HARP İLANIDIR"

"İsrail Londraya böyle bir saldırı yapsa İngiliz hükümeti topyekün savaşa girer, bu bir harp ilanıdır, harp sebebidir" ifadelerini kullanan Güçlüer, İran'ın mutlaka karşılık vermek zorunda olduğunu vurguladı.

SAVAŞ BÖLGEYE YAYILACAK MI?

İran'ın küresel güçlere rağmen İsrail tarafından bir savaşın içine çekilmek istendiğini ifade eden Güçlüer "Şimdi buna İran'ın karşılığı ne olacak? Hizbullah ne yapacak? Hamas zaten bir mücadele içinde yani İran'ın çatışma içerisine çekilmesi Irak ve Suriye alanı dahil pek çok noktada savaşın büyümesi anlamına gelir. Savaşı bölgeselleştirecek çok tehlikeli bir adımdır bu" dedi.

Mardin Artuklu Üni. Öğr. Üy. Dr. Mehmet Rakipoğlu, Haniye'nin şehit edilmesine ilişkin konuştu.

Rakipoğlu, Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasının İran'ın bölgede gerçekten güçsüz bir aktör olduğunu gösterdiğini vurguladı.

"İRAN İSRAİL'E SAVAŞ AÇAMAZ"

İran'ın İsrail'e karşı doğrudan savaş açamayacağını belirten Rakipoğlu, "Amerika'da İsrail'in savaşı aslında Hamas'la bir savaş olarak görülmüyor. Temelde İran'la savaş olarak görülüyor" dedi.

ORTA DOĞU YANGIN YERİ

Rakipoğlu, 7 Ekim'in İsrail siyasetinde oluşturduğu korku ikliminin inanılmaz derecede olduğunu belirtirken, "İsrail bütün savaşlardan daha fazla kayıp vermiş durumda. Resmi rakamların en az iki katı kayıp verdiği söyleniyor" ifadelerini kullandı.

"TÜM KURUMLAR İFLAS ETTİ"

Star Gazetesi Yazarı Av. Cüneyd Altıparmak, Haniye'nin Tahran'da şehit edilmesine ilişkin yaptığı konuşmada, dünyadaki uluslararası hukuka dair güvence kurumlarının tamamının iflas ettiğini söyledi.