Uzayda Türk çağı başlıyor! TÜRKSAT 6A fırlatıldı

Türkiye, kendi milli haberleşme uydusunu tasarlayan ve üreten 11 ülkeden biri oldu. TÜRKSAT 6A, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan SpaceX Fırlatma Merkezi'nden uzaya fırlatıldı. Başkan Erdoğan, ''TÜRKSAT 6A ile uydu üretiminde yeni safhaya geçtik. Yerli, milli haberleşme uydumuz 6A mevcut uyduların yedeklenmesini sağlayacak ve kapasiteyi artıracaktır'' ifadelerini kullandı.

Türkiye, kendi milli haberleşme uydusunu tasarlayan ve üreten 11 ülkeden biri oldu. TÜRKSAT 6A, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan SpaceX Fırlatma Merkezi'nden uzaya fırlatıldı.

10 YILDA HAZIR HALE GETİRİLDİ!

2014'te çalışmalarına başlanan ve 10 yılda hazır hale getirilen Türksat 6A bu gece Türkiye saatiyle 02.30'da uzaya fırlatıldı.

TÜRKSAT 6A TÜRKİYE'YE "SINIF ATLATTI"

Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Yüksek, "Türksat 6A, bizim artık uydu kullanan rolünden uydu tedarik eden rolüne geçtiğimiz bir hamleyi gösteriyor. Bu çok kritik, çok önemli bir adım. Artık ülke olarak sınıf atlıyoruz" dedi.

BAKAN KACIR'DAN AÇIKLAMALAR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, tarihi fırlatmaya ilişkin "Türkiye, uydu teknolojilerinde, A takımında ilk 11'dedir. Uydumuzun yörüngeye yerleşme operasyonu ilk kez bizim mühendislerimiz tarafından yürütülecek" ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, "Projenin hayata geçmesi için akıl ve alın teri döken, bu gururu bize yaşatan herkese huzurlarınızda teşekkür ederim" dedi.

TÜRKİYE İLK 11'DE

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraoğlu, "Burada çok güzel işbirliği var. Bunun sonucunda dünyada 11 tane ülkenin yapabildiği bir teknolojik uydumuz var" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN YERLİ HABERLEŞME UYDUSU TÜRKSAT 6A'DAN İLK SİNYAL ALINDI

Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın yörüngeye fırlatılmasının ardından uydudan ilk sinyalin alındığı açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Ve uydumuzdan ilk sinyali, planlanan şekilde 67. dakikada başarıyla aldık. Hayırlı olsun." ifadelerini kullandı. Uydudan ilk sinyalin alınmasıyla, fırlatma ve uydunun roketten ayrılma sürecinin başarıyla tamamlandığı kesinleşmiş oldu.

BAŞKAN ERDOĞAN: YENİ SAFHAYA GEÇTİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "TÜRKSAT 6A ile uydu üretiminde yeni safhaya geçtik. Yerli, milli haberleşme uydumuz 6A mevcut uyduların yedeklenmesini sağlayacak ve kapasiteyi artıracaktır" dedi.

HABERİN VİDEOSU