Uyumla beraber bakanlıklar azalıyor

AK Parti’de uyum çalışmaları hız kazandı. Nisanın sonuna kadar bitecek olan düzenlemelerle bakanlıklar azaltılarak yeni sisteme entegre edilecek.

Osman Nuri CERİT

Millet iradesi ile kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş hazırlıklar sürüyor. Yasaların ve devlet yapısının yeni sisteme uyumlu hale getirilmesi için yürütülen uyum hazırlıkları da hız kazandı. Kasım 2019 seçimleriyle hayata geçecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne hazırlık kapsamında AK Parti’de oluşturulan 6 uyum komisyonu kendi alanlarıyla ilgili çalışmalarını önceki gün AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya gelerek istişare etti. 

Uyum düzenlemelerinde yasaların yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde kaç bakanlığın görev yapacağı da hazırlık çalışmalarının önemli başlıkları arasında yer alıyor.

BAZILARI BİRLEŞTİRİLEBİLİR

AK Parti kaynakları, yeni sistemle birlikte bakanlık sayısının azaltılabileceği ve bazılarının birleştirilerek yeniden yapılandırılabileceğini belirtiyor. İhtiyaç görülmesi durumunda yeni bakanlıkların kurulması da mümkün olacak. Bakanların sorumluluk alanları yeniden belirlenecek.

Uyum komisyonları çalışmalarını Nisan ayı ortasına kadar tamamlayarak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunması bekleniyor.   

BÜROKRATİK VESAYETE NEŞTER! 

Kamudaki bürokratik vesayetin ortadan kaldırılması içinde yine uyum düzenlemeleri kapsamında adım atılacak. Bürokratların, yapılacak atılım hamlelerine engel olmaların önüne geçecek önlemler alınacak. Bürokratların milletin hizmetine yoğunlaşmaları sağlanacak. Bu kapsamda uyum düzenlemeleri sürecinde, üst düzey bürokratların seçilen Cumhurbaşkanı ile birlikte göreve gelmesi ve ayrılmasını ön gören bir değişiklik de ele alınacak.