Uydu kentler ile otopark ve trafik de çözülecek

Bakan Murat Kurum, İstanbul'un en önemli sorunları arasında olan trafik, yeşil alan, otopark ve kentsel dönüşümün ‘uydu kent' projeleriyle büyük ölçüde çözüleceğini belirtti.

Akşam

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Adayı Murat Kurum, 24 Seçim Özel'de AKŞAM Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek ve yazar Fadime Özkan'ın sorularını cevapladı.

AFET BÖLGESİ: On bir ilimizi eş zamanlı ayağa kaldıracağız. Vatandaşlarımıza konutları inşallah etap halinde teslim edeceğiz. 6 ve 7'nci ay itibarıyla da teslimlere başlayacağımızı öngörüyoruz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM: TOKİ'yle yaptığımız seferberlikte bugüne kadar 3.3 milyon konutun dönüşümü sağlandı. Sadece İstanbul'da 695 bin konut dönüştürüldü. Terörle mücadele ne kadar önemliyse, İstanbul dönüşümü o kadar önemli.

UYDU KENTLER: İstanbul'un en önemli sorunlarına baktığımızda ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm, otopark, yeşil alan... 100 bin rezerv konut yaparak ne yapacağız? Şimdi bu donatı alanlarında kalan vatandaşlarımız var. Tapularını alamıyorlar, mülkiyete konu edemiyorlar, çocuklarına miras bırakamıyorlar, binalarını yenilemek istese yapamıyorlar. Bu vatandaşlarımız için uydu kentlerde rezerv konutlar üreteceğiz ve arsadaki değeri mülkiyeti neyse yeni yaptığımız konutlara götürüp oradaki maliyetten düşeceğiz, kalan miktar varsa yarısını biz yarısını vatandaşımız karşılayacak. Böylelikle otopark, yeşil alan, trafik ve ulaşımla ilgili sorunlarının çözümü için iradeyi ortaya koyacağız.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ: Her işte olduğu gibi algılar ve iftiralarla milletimizi yanlış yönlendiriyorlar. Sayın Kılıçdaroğlu TOKİ'nin hiç inşaatlarına gitmiş mi? Orada oturanların bir çayını içtin mi?

HANİ O BAHAR: 'Bahar gelecek, her şey güzel olacak' diyorlar. Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de biz göremedik o baharı. Sözlerin tutulmadığını gördük. Her şeyi gördük ama eser, hizmet göremedik. Atatürk Havalimanı millet bahçemiz için sayın Kılıçdaroğlu, 'Bina dikip Katarlılara verecekler' diyor. 7 Mayıs'ta ilk etabı bitiyor. 8 Mayıs'ta gelsin binaları göstersin. Biz, oraya onun söylediği gibi binalar değil, 145 bin 300 ağaç dikiyoruz.

İBB'YE TEPKİ: Beş yılda 100 bin konut dönüştüreceğini söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, bin beş yüz gün geçmiş, bin beş yüz konutun anahtarını verememiş.

KURUM'DAN KİRACILARA ÇAĞRI

ZAMDA % 25'İ GEÇMEYİN EV SAHİBİ ÇIKARAMAZ

Fahiş fiyat artışlarının ardından ev sahiplerinin, kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapamaması yönünde bir karar alınmıştı. Ancak birçok ev sahibi bu düzenlemeyi hiçe sayarak yüksek kiralar almayı sürdürürken Bakan Murat Kurum dün katıldığı bir başka canlı yayın programında kiracılara "Kanuni sınırın üstünde zam yapmayın, sizi çıkaramazlar" çağrısı yaptı.

YATIRMAYA DEVAM EDİN

Yüzde 25'lik kira sınırına uymayan ev sahiplerinin olduğunu ifade eden Bakan Kurum, "Tabii ki uymayanlar, kira artışını yüzde 25'in üzerinde yapmaya çalışanlar, evinin boşaltılması noktasında yüksek kiraya verebilmek için kiracılara baskı yapan arkadaşlarımız var" dedi. Bu noktada kiracılara seslenen Kurum "Kiracı kardeşlerimize şunu söylüyoruz; kesinlikle yüzde 25'ten fazla zam yapmayın. Ev sahibi yüzde 25'ten fazla zam talep ediyorsa banka hesabına kirayı yatırın, sizi çıkaramazlar. Kanunen de yüzde 25'ten fazla zam yapma hakları yok. Biz idari ve hukuki olarak süreci takip edebiliriz" dedi.

PİYASA OTURACAK

Kurum "Haziran ayı ile enflasyon düşüşe geçecek. Vatandaşımızı da mağdur etmemiş olacağız. Artış sınırını temmuz ayına kadar getirmiştik. Vatandaşımızı hiçbir zaman çaresiz bırakmadık. Bütün sektörlere destek olduk. Bundan sonraki süreçte de hem ev sahiplerine hem kiracılara bu destekler olacak. Bu süreç geçici, piyasa oturacak. Belli desteklerimizi verdik. Piyasa normale dönecektir" diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDE 125 BİN KONUTA ULAŞTIK

Deprem bölgesindeki konut çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Bakan Kurum "Konutlarımızın sözleşmelerimizi yaptık ve 46 günde temelleri attık. Şu an 125 bin konut rakamındayız. İlk köy konutlarımızın anahtarlarını teslim ettik" diye konuştu. Kurum "Vatandaşımız bizi gördüğünde 'Allah razı olsun' diyor" dedi.