Uyarıya rağmen felaket

Meteoroloji ve İçişleri'nin uyarılarına rağmen aşırı yağışlar Giresun'da can aldı. Meydana gelen sel ve heyelan sonucu 2'si jandarma 6 kişi öldü, kayıp 11 kişi aranıyor.

Giresun’da önceki gece başlayan yoğun yağış sonucu Ordu sınırındaki Abdal Deresi ve Dereli İlçesi’ndeki derenin taşması sonucu geniş çaplı bir sel felaketi yaşandı. İlk belirmelere göre ikisi asker 6 kişi hayatını kaybederken 11 vatandaşın kayıp olduğu öğrenildi. Çevredeki köylerde evlerinin çatılarında mahsur kalan pek çok vatandaş kurtarıldı. Kurtarma ekipleri ulaşıma kapanan 118 köy yolunun açılması için gün boyu çalışma yürüttü.

Felaketin hemen ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum afet bölgesine giderek kriz masası oluşturdu.

DEVLET SEFERBER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan da bakanlar aracılığıyla çalışmaları an be an takip etti. Tuzla’daki programda konuşan Başkan Erdoğan, devletin tüm imkânlarıyla seferber edildiğini belirterek, “Görülmemiş bir afet yaşandı” dedi. 

TSK HELİKOPTERİ KÖYLERDEN TAŞIDI

Milli Savunma Bakanlığı’nca Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait helikopter arama- kurtarma faaliyetlerine destek için Giresun’da görevlendirildi. Askerler sel nedeniyle ulaşımın imkânsız olduğu noktalarda havadan kurtarma faaliyeti gerçekleştirdi.

VATANDAŞ DA KENDİNİ KORUMALI 

Bakan Pakdemirli ilk kez bu çapta sele tanık olduğunu belirterek, “Şehrin seviyesi değişmiş durumda. Her defasında ciddi uyarılar yapmamıza rağmen vatandaşlarımız ‘Nasıl olsa bana bir şey olmaz’ diye bir düşünce içerisine giriyorlar. İsterseniz süper güç olun, süper devlet olun ama bunların hepsine yetme imkânı yok. Öncelikle kendimizi koruyacağız. Üzülerek söylüyorum ilk değil, son da olmayacak. İklim değişiyor. Bu tarz felaketleri yaşıyor olacağız” dedi. 

AKŞAM ÖNERİYOR

Meteoroloji ve İçişleri uyarıyor, ama bir sonuç alınamıyor. Bu tür uyarıların, muhtarlar tarafından telefonla veya cami hoparlörlerinden anons edilerek, defalarca vatandaşlara yapılması gerekiyor.

KARADENİZ’E ÇAMUR AKTI 

Felaketin yaşandığı Giresun’da sel ve heyelan sonrası Karadeniz’e çamur aktı. Helikopterle çekilen görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne serdi. 

 17 BİNA TAMAMEN YIKILDI

Espiye İlçesi Gelevera Deresi kenarındaki evler tedbir amaçlı tahliye edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “Doğankent’te 4 yıkık, 200 hasarlı, Dereli’de 3 yıkık, 152 hasarlı, Yağlıdere’de 10 yıkık olmak üzere bölge genelinde yaklaşık 17 yıkılmış bina var” dedi. 

ÇADDELERDE ÜÇ METRE BALÇIK 

Balçık, taş ve ağaç parçalarıyla dolan Dereli İlçesi’nde afetin boyutu görüntülendi. İlçe merkezinde yer yer 3 metreye ulaşan balçık nedeniyle işyerleri ve dükkânlar ağır hasar gördü, sürüklenen araçlar ise toprağa saplandı. 

OKTAY: TÜM İMKÂNLAR SEFERBER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Devletimiz felaketin yaralarını sarmak için tüm imkânlarını seferber etmiştir” dedi. 

ALTYAPIDA TAHRİBAT VAR 

Bakan Soylu, “Şu anda 157 vatandaşımız kurtarıldı. Kapanan 118 köy yolundan 20’si açıldı. Bu kadar ağır bir tablo beklemiyorduk. Altyapının büyük bölümünde ciddi bir tahribat var. Literatürde ‘afet bölgesi’ diye bir kavramımız yok ama ‘genel hayatı etkililik’ diye bir isim var arkadaşlarımızın yaptığı tespitlerimiz tamamdır. Adımlarımızı atacağız” dedi. 

SELDE FINDIK ÇUVALI ÇALDILAR 

Polis ekipleri, sel felaketinde; çuvalla fındık çalan iki kişiyi vatandaşların ihbarı ile olay yerinde yakalayarak gözaltına aldı.  

İKİ DERENİN ARASINDA KALDIK     

Selde en fazla hasar gören Giresun’un Dereli İlçesi sakinleri o korku dolu anları anlattı. Yurdeşen Bayrak adlı vatandaş selde iki derenin arasında kaldıklarını belirterek “Hem çarşı tarafı hem de dere tarafı taştı. Çok korktuk. Helikoptere bizi kurtarın diye bağırdık” dedi. 

DEVLET VATANDAŞIN YANINDA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabından Giresun’daki sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulundu. Hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Albayrak, “Devletimiz, tüm imkânlarıyla vatandaşlarının yanındadır” dedi. 

2 JANDARMA ŞEHİT OLDU 3’Ü KAYIP

Giresun’da sel felaketinde Tirebolu-Doğankent yolunda içinde beş jandarma personelinin bulunduğu araç menfezin çökmesi sonucu dereye düştü. İki asker şehit olurken üçü kayboldu. Şehit Jandarma Uzman Çavuş Onur Kıran düzenlenen törenle memleketine uğurlandı. 

YAĞIŞ UYARISI DEVAM EDİYOR

Giresun Valiliği, vatandaşların aşırı yağışa karşı dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulundu. Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Giresun merkez ve ilçelerinde aşırı yağışların devam etmesinin beklendiği bildirildi.