'Uyandığımda dünyanın tüm kokuları yok oldu'

Koronavirüsü yenen 44 yaşındaki doktor Uğur Duman, yaşadığı zor günleri anlattı: “Bu enfeksiyonu atlatalı yaklaşık 2 ay oldu hala dünyanın hemen hemen hiçbir detayının kokusu yok benim için.”

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan 44 yaşındaki genel cerrah Uğur Duman, nisan ayında koronavirüse yakalandı. Tedavisinin ardından iyileşen ve işinin başına dönen Duman, yaşadığı sıkıntı dolu süreci anlattı: “Çok hafif bir öksürükle başladı. Eşlik eden bir kalp rahatsızlığımın bulunması sebebiyle bunun biraz altını araştırmak istedim. Aynı gün alınan testle de virüs enfeksiyonu açısından pozitif olduğumuz kesinleşmiş oldu.”

ÇİÇEĞİN KOKUSU YOK

“Hastalığı birçok kişiye göre daha hafif bulgularla atlatıyor olmam ve evimde kendimi izole edebilmek için yeterli şartlarımın bulunması nedeniyle tedavimi evde aldım. Tedaviden sonra tekrar işimin başına döndüm. Hastalığı geçirdiğim dönemde en çok hissettiğim şey yalnızlık duygusuydu. Her şeyden, herkesten, tüm sevdiklerinizden izole kalmanız gerekiyor. En çok bu insanı rahatsız ediyor. Yalnızlık duygusu, yalnız kalmış olmak ve buna zorunlu olmak. Hastalığın bendeki kalıcı etkisi, bir sabah uyandım, ‘Dünyanın kokusu yok.’ dedim. Bu enfeksiyonu atlatalı yaklaşık 2 ay oldu hala dünyanın hemen hemen hiçbir detayının kokusu yok benim için. Çok hafif bir düzelme var ama istenen düzeyde değil. Yediğiniz yemeğin kokusu olmuyor. Mesela bir çiçeği koklamak istiyorsunuz kokusu olmuyor.” 

ASLA ‘BANA BİR ŞEY OLMAZ’ DEMEYİN 

Hastalığın en önemli özelliğinin çok hızlı ve kolay yayılabilmesi olduğunu ifade eden Duman, şunları kaydetti: “Sosyal hayatımızın da bir şekilde devam etmesi gerekiyor ama bu hastalığa özel tedbirlerle bunun yapılması gerekiyor. Hiç kimsenin gençliğine, sağlığına güvenmemesi, ‘Ben şöyle sağlıklıyım, bana hiçbir şey olmaz’ gibi bir düşünceye girmemesi gerekiyor.”