Üşümezsoy'dan deprem için ilk yorum: Birçok yerde söyledim

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Tekirdağ merkezli 5 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, ''Bu deprem olmadan evvel de birçok yerde de söylediğim de 'Hani hocam deprem bitmişti', ben İstanbul'a doğru giden yok diyorum ama Silivri çukurunda var diyordum.'' dedi.

HABER MERKEZİ

Deprem uzmanı Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul'da da hissedilen 5.0 büyüklüğündeki Tekirdağ depremi hakkında CNN TÜRK'te konuştu.

"10-15 KİLOMETRELİK FAY PARÇASININ İSE HENÜZ KIRILMADI"

Üşümezsoy, 23 Nisan'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki Kumburgaz depreminde fayın yalnızca bir kısmının kırıldığını, Silivri Çukuru içinde kalan 10-15 kilometrelik fay parçasının ise henüz kırılmadığını hatırlattı.

23 Nisan'da gerçekleşen depreme değinen Üşümezsoy "23 Nisan'daki deprem karaya yakın Silivri'den Büyükçekmece arasındaki fay kırılmıştı. Ama o fayın batıya doğru uzanan kesimi, Silivri çukuru içinde olan kesiminde kalan bir segmenti vardı. O segment üzerinde 6'lık - 6.2'lik deprem olabilir diye son dönemlerde, daha ilk günü de söylemiştim." dedi.

"BUNA BENZER DEPREMLER OLABİLİR"

Üşümezsoy, Marmara Denizi'nde meydana gelen her hareketin dikkatle izlenmesi gerektiğini yineleyerek, yanlış anlamalara karşı net konuştu.

Üşümezsoy canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

"Silivri çukurunun içinde kalan bir segment. Silivri açıklarından Silivri kıyısına doğru geliyor. Silivri kıyısından Kumburgaz'a gidiyor. O Kumburgaz'a giden kesim kırıldı. Ama öbür taraftan Silivri çukuruna giden kesimde kırılmamış 6.2'lik bir potansiyel var. O potansiyel 5.2'lik bir oluşum oldu. Buna benzer depremler olabilir."

"İSTANBUL'A DOĞRU GİDEN YOK DİYORUM AMA SİLİVRİ ÇUKURUNDA VAR DİYORUM"

Yırtılma potansiyelinin devam ettiğini söyleyen Üşümezsoy, "O fay üzerinde enerji boşalımı gerçekleşmedi. 6.1'lik bir deprem potansiyeli var. O potansiyelin yaklaşık 200 km'sinin 10 km'lik bir alanı yırtıldı. Demek ki 190 km alan daha yapışık, yırtılma potansiyeli olan bir kesim var. Bu deprem olmadan evvel de birçok yerde de söylediğim de 'Hani hocam deprem bitmişti', ben İstanbul'a doğru giden yok diyorum ama Silivri çukurunda var diyordum. Hatta bütün haberleriniz de de 2 tane fay biri kırıldı, diğerinde bir deprem daha bekliyorum demiştim. Ama İstanbul'a doğru giden yok demiştim. Tüm YouTube videolarında 6.2'lik bir tane daha var lafım gündemde yer almıştı. Bu depremi anlatıyor. Bu Ereğli'de daha çok hissedildi. 190 km'si duruyor." dedi.

AFAD duyurdu: Marmara Denizi'nde korkutan deprem

Çankırı'da 3.5 büyüklüğünde deprem

Sındırgı depremi ölü fayları diriltti