GÜLCAN TEZCAN
Türk edebiyatının en güçlü isimlerinden, nesillerin ruhuna Büyük Doğu Fikrini aşılayan Ruh mimarı Üstad Necip Fazıl Kısakürek vefatının 40. yılında adını taşıyan vakfın düzenlediği özel bir program ve sergi ile yâd edildi. "Bir Şiir Bir Hayat" başlıklı sergiye imza atan Necip Fazıl Kısakürek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek bu yılki anma programlarının içeriğini anlattı:
Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı, çok kısa sürede çok önemli projelere imza attı. Çalışmalarından bahseder misiniz?
"Biliyorsunuz bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle Büyük Doğu Dergilerinin tıpkı basımlarını yaptık. 1945-1978 arasında çıkmış bütün Büyük Doğu Dergilerinin sayılarını 10 ciltte topladık. Kendi özel ahşap kutusu içinde, isme özel sertifikasıyla bin adet sınırlı baskı yaptık. Bu bizim için çok önemli bir projeydi. Bir yandan onun hakkında yazılmış tüm dokümanları topladığımız arşivimizi her geçen gün büyütüyoruz. Onun hakkında yazılmış yazıları, kitapları ekleyerek, merkezimizde Üstad hakkında tüm bilgilere kolaylıkla ulaşılmasını sağlıyoruz. Çok sayıda akademisyen ve araştırmacı arşivimizden faydalanmak üzere merkezimize geliyor."
Her yıl Üstad'ın vefat yıldönümünde "Bir Şiir Bir Hayat" başlıklı özel bir sergi hazırlıyorsunuz. Serginin bu yılki konseptini anlatabilir misiniz?
2023 hem Üstad'ın vefatının 40., hem de Büyük Doğu mücadelesinin 80. yılı. Biz de bu iki önemli kavşağı birleştirmek için SAKARYA TÜRKÜSÜ şiirini seçtik. 1949'da İstanbul- Ankara treninde yazılan şiir için bu sene tren tasarımı yaparak, ziyaretçilerimizi o güne götürmeyi planlıyoruz. Vefatının 40. yılı olması sebebiyle, onun 100'den fazla eseri arasından 40 eser seçtik, ziyaretçilerimize hediye etmeyi planlıyoruz. Baskı sayımız da; Büyük Doğu Mücadelesi'nin 80. yılına ithafen 80 bin olarak planlandı. 40. yıla özel kapsamlı bir programımız olacak. Sayın vekilimiz ve sanatçımız Yücel Arzen konserimiz, dijital enstalasyonumuz, kişisel eşya sergimizin yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ekibi Üstad'ın BİR ADAM YARATMAK piyesini sahneleyecek.
Vakıf bünyesindeki araştırma merkezinin akademisyenler ve araştırmacılardan büyük ilgi görüyor. Şu ana kadar sizi en çok heyecanlandıran projeler neler oldu?
O kadar çok araştırmaya destek sağladık ki inanın hepsi birbirinden kıymetli. Tarih, siyaset, edebiyat, tasavvuf alanında, sosyoloji alanında çok sayıda araştırma yapılıyor. Bunların içinde Büyük Doğu Dergi kapakları ile ilgili yapılan araştırma değişik bir bakış açısıyla planlanmış bir projeydi.
Üstad'ın sinema ve tiyatro alanında da çok yetkin eserleri var. Onların sahnelenmesi ya da sinemaya uyarlanması konusunda yeni talepler, projeler var mı?
Sinema yahut piyes konusunda talepler geliyor elbette. Kendi piyesleri haricinde de onun hayatını kaleme alan projeler mevcut. Sinema için de gelen talepler var. Biz de Necip Fazıl Kısakürek Kültür ve Araştırma Vakfı olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz.
Necip Fazıl Kısakürek Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şeyma Kısakürek.