Uşak'ta 788 köylüye dava açıldı

Uşak'ta, 788 köylü hakkında sahte makbuzlarla hayali firmalara tarım ürünleri sattıkları ve karşılığında tarımsal destek aldıkları iddiasıyla dava açıldı.

Uşak merkez ve ilçelerindeki köylerde yaşayan 788 köylü hakkında 2011-2012'de hayali firmalara tarım ürünleri sattıkları ve karşılığında sahte makbuzlarla yaklaşık 1 milyon 500 bin lira tarımsal destek aldıkları iddiasıyla Uşak Ağır Ceza Mahkemesine dava açıldı. Köylüler hakkında 4 ila 10 yıl arasında hapis cezaları istenirken, soruşturma kapsamında yaklaşık bin 900 köylünün daha dosya kapsamında ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

Uşak Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro Amirliği ekipleri, 2014 yılının Nisan ayında il merkezi ve ilçelerde kurdukları 8 ayrı hayali firma üzerinden tahsilat makbuzu keserek, çiftçilerin usulsüz yollardan tarımsal destekleme almasını sağlamayla ilgili operasyon düzenlemişti.

Operasyonda gözaltına alınan 9 kişiden 6'sı "hayali firmalar üzerinden çiftçilere para karşılığında tahsilat makbuzu keserek üreticilerin usulsüz olarak tarımsal teşvik kullanılmasını sağladıkları ve devleti zarara uğrattıkları" iddiasıyla tutuklanmıştı.

- Köylüler tarımsal teşvik paralarını iade etti

Uşak Ziraat Odası Başkanı Ahmet Mıdık, operasyonun ardından köylülerin büyük bölümünün aldığı tarımsal teşvikleri iade ettiğini, bir kısım üreticinin ise ekonomik yetersizlikten dolayı parayı iade edemediğini belirtti.

Bu durumun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında oluşturulan komisyonda görüşüldüğünü, üreticilerin suçun oluşmasında katkılarının olmadığı kanaatine varılarak köylülerin iade ettiği paraların yeniden üreticilere ödendiğini ve konunun kapandığını kaydeden Mıdık, şöyle konuştu:

"Köylüler kapısına gelen tüccarlara mallarını satmış, karşılığında aldıkları makbuzlarla tarımsal teşvikten faydalanmış. Makbuzun sahte olup olmadığını köylüler nereden bilebilir? Ardından 2 bin 700 üretici hakkında işlem başlatıldı, şimdi de dava açılıyor. Dava açılanlar arasında çok yaşlı kişiler de var. Bu işte kusuru olanlar olabilir ancak dava açılan çiftçilerin tamamına yakını onlarca yıldır üretim yapan kişiler. Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz."

- 94 yaşında mahkemeye gidecek

Mahkemeye çağrılan Karahallı ilçesi Çokaklı köyünden 94 yaşındaki Fadime Işık, okuma yazma bilmediğini, başına gelenlerden sorumlu olmadığını söyledi.

Yaşı nedeniyle konuşmakta zorlanan 4 çocuk, 12 torun sahibi Işık, "Doğdum doğalı bu topraklarda yaşıyorum, hiç davalık olmadım şimdi ne yapacağımı bilmiyorum. Artık yürüyemiyorum bile. Ben sadece buğday sattım nereden bileyim bunları" dedi.

Işık'ın kızı Fatma Balta ise annesinin ifade vermeye gidemeyeceğini belirterek "Annem ürününü satmış nereden bilsin makbuzun sahte olduğunu. Devlet büyüklerimiz bu soruna çözüm bulsun" diye konuştu.

- "Her gün köye çağrısı pusulası geliyor"

Çokaklı Köyü Muhtarı Şükrü Okyay ise yaşananlarda köylülerin suçu olmadığını, köye her gün yeni bir mahkeme çağrı pusulası geldiğini söyledi. Tarımdan başka geçim kaynaklarının olmadığını ifade eden Okyay, şunları kaydetti:

"İnsanlar tarladan kaldırdığını, kapısına gelen tüccara satıyor. Karşılığında aldıkları makbuzun sahte olduğunu nereden bilsin. Bu insanlar aldıkları teşvik paralarını gidip iade etti. Ardından devlet paraları yeniden köylüye ödedi. Madem köylü suç işledi parasını iade etti, yeniden niye bu paralar ödendi. Şimdi herkese dava açılıyor. Herkes aynı torbaya konuldu. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu sorunun çözülmesi için büyüklerimizden yardım istiyoruz."