Ürgüp'ü kışın da ziyaret etmelisiniz

Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk: “Burası vadilerin Fizan'a uzandığı, balonların arşa yükseldiği, peri bacaları masalları ile beraber, kırmızı rengin gökyüzüne adeta şiir yazdığı bir memleket. Ürgüp kışın da bir başka güzeldir. Herkesi güzel atların memleketine bekliyoruz.”

DURSUN TOPÇU

ÜRGÜP, büyüleyici ve masalsı dokusuyla, nice şair, besteci, yazar ve senariste ilham olmuş, milyonlarca yıllık coğrafi oluşumları ve binlerce yıllık beşeri yapısıyla tüm dünyaya nam salmış, doğa, tarih, kültür, sanat ve gastronominin diyarı. Hayalle gerçeğin buluştuğu bu eşsiz kenti, Ürgüp Belediye Başkanı Mehmet Aktürk ile konuştuk.

■ Sayın Başkan, Ürgüp ve kış desem... Burası günümüzde de aktivitenin en önemli kenti konumunda olan, vadilerin fizan'a uzandığı, balonların arşa yükseldiği, peri bacaları masalları ile beraber, kırmızı rengin gökyüzüne adeta şiir yazdığı, güzel atların güzel memleketi. Bu coğrafyanın mevsimi yok. Kışın da bir başka güzeldir Ürgüp. Herkesi güzel atların memleketine bekliyoruz.

■ Bu kadar kıymetli bir coğrafyada başkan olmak nasıl bir duygu? Tarifi kelimelere sığdırılamayan bu kente belediye başkanı olmanın hazzını inanın anlatamam. Benim için oldukça zor, ama zor olduğu kadar da keyifli...

■ Kaç yıldır görev yapıyorsunuz? Dört yıldır bu masalsı kente hizmet etmenin gururunu yaşıyorum. Bu gurur sorumluluğumuzu her geçen gün daha da artırıyor. Geçmişimizden aldığımız ilham ile geleceğimize hitap eden işlere imza atıyoruz.

■ Başkan, 2022'de Ürgüp'te neler oldu? Bu yıl 50.'sini yapmanın gururunu yaşadığımız, yarım asırlık destanımızı, tam 50 yıl sonra ağırladığımız Tarım Bakanımız ile birlikte gerçekleştirdik. Birbirinden güzel köylerimizin ve ürünlerimizin tanıtıldığı, içerisinde Ürgüp geleneklerine dair her şeyi bulunduran, üzüm ve üzüm ile yapılan ürünlerimizin başı çektiği ve Türkiye'nin önde gelen isimlerinin sahne aldığı konserlerimizle, Ürgüp'e yakışır bir festival düzenledik. Tüm dünyanın bölgeye ilgisini arttıran 'Sıcak Hava Balonu' sektörünü göz ardı edemezdik. Bu yıl çıtayı çok yükseğe çıkardığımız 4 gün süren "3. Kapadokya/Ürgüp Balon Festivalini" gerçekleştirdik. Yüzlerce kişiye ilk defa ücretsiz uçuş deneyimini yaşattık. 8 yıldır devam eden "Ultra Trail Kapadokya"yı 70'i aşkın ülkeden 2.500 sporcu ile gerçekleştirdik.

■ Sizi heyecanlandıran projeniz hangisi?

Ürgüp'ümüze yeni bir soluk ve değer kazandıracak Millet Bahçemizin ilk etabını Gençlik ve Spor Bakanlığımızın %100 hibesi ile, kurum kaynaklarımızı da gözeterek gerçekleştiriyoruz. İnşaatında %40'lık sonuca ulaştığımız tesisimizde, yarı olimpik kapalı yüzme havuzu, kapalı halı saha, basketbol, voleybol sahası ve tenis kortu yer alıyor. Ürgüp tarihinin en yüksek bedelli ve en vizyoner projesini de Allah'ın izni ile başarıyla sonuçlandıracağız.