Un helvası kandilde ailesine ya da komşularına ikram etmek isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Kolay yapılan bu tatlıda püf noktalarına dikkat ederseniz, nefis ve lezzetli bir tatlı ortaya çıkar.
UN HELVASININ YAPILIŞI
İlk olarak, şerbetini hazırlamak için, toz şeker ve su tencereye koyulup kısık ateşte erimeye bırakılır. Çelik, geniş ve derin bir tencereye, sıvı yağ ile un koyulur.
Unun kokusu çıkana kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavrulur.
Unun kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altı kısılır ve kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırarak kavrulur.
Arzu edilen renge ulaşınca 1 taşım kaynatılıp, ocaktan alınan şerbet kavrulan unun üzerine dökülür. Dökme işlemi esnasında, sıçramalara karşı dikkatli olunmalıdır.
Şerbet döküldükten sonra, unun topaklanmadan şerbeti çekmesi için hızlı hızlı karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kaşığın arka tarafı ile iyice bastırarak karıştırılıp, un helvası hazır edilir.
Ilınan helvadan biraz alınıp kaşığın içerisine bastırılır ve ters çevrilerek kaşıktan çıkartılıp servis tabağına dizilir.
Soğuduktan sonra üzerine arzuya göre, tarçın, hindistan cevizi veya ceviz içi serpiştirilip servise sunulur.
Helvayı kaşık ile şekillendirdim. Arzu ederseniz helvayı silikon kaplara bastırarak ta şekillendirebilirsiniz.
Bu tarif ile kaşık ile şekillendirilmiş 30 adet helva elde ediliyor.