Ülkeyi 21 yıl geri götürecek plan! Akşener'den skandal koalisyon övgüsü

7'li masa ortaklığı sonrasında hem partisinin ağır toplarını kaybeden hem de oylarını baraj altına kadar düşüren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, meclis kürsüsünden mermi fırlatma tiyatrosu sonrasında da toparlanmayı sağlayamadı. Akşener, bu seferde Türk siyasetini kırılgan yapan, krizler ve çöküşlerin ana sebebi olan koalisyon yönetimlerinden övgüyle bahsetti. Yedili Masa'yı işaret ederek, ''Orada koalisyon görüşmelerini bilen tek kişiyim'' diyen Akşener, ''Vatandaşın en rahat ettiği yer koalisyonlardır'' diye konuştu.

Terör örgütü PKK'nın siyasi kolu HDP'nin ortağı olduğu Yedili Masa'nın fertlerinden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk canlı yayınında, koalisyon hükümetlerini övdü.

AKŞENER: VATANDAŞIN EN RAHAT ETTİĞİ YER KOALİSYONLARDIR

Türkiye siyasetini kırılgan yapan, krizler ve çöküşlerin ana sebebi olan koalisyon yönetimlerini yücelten Akşener, "Orada koalisyon görüşmelerini bilen tek kişiyim. Vatandaşın en rahat ettiği yer koalisyonlardır" diye konuştu.

"Koalisyon görüşmelerinde kimse acuzelik yapamaz" diyen Akşener, "Kimse sertlik yapamaz, denge denetleme mekanizması var. Hepimizin sizin oyunuza talibizdir denir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE KOALİSYON HÜKÜMETLERİ: İSTİKRARSIZLIK

Güçlü hükümetler Türkiye'de her zaman kalkınmanın anahtarı olurken, koalisyonlar ise çöküşler ve krizlerin sebebiydi. Koalisyon yönetimlerinin başarılı bir geçmişi olmayan ülkemizde, o günleri hatırlayanların anımsadığı en önemli şey; istikrarsızlık.

İLK KOALİSYON 7 AY SÜRDÜ

'Koalisyon' kelimesi seçim sonrasında sıklıkla gündeme gelen bir sözcük. Ortak yönetim kurma konusundaki uzlaşma arayışları hiçbir partinin tek başına hükümet kurma çoğunluğuna ulaşamaması üzerine başlıyor. Hükümet programları bir uzlaşma metni niteliğini taşıyor ve uzlaşma sürecinin sekteye uğramasıyla ortaklık bozuluyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar 20 koalisyon hükümeti kuruldu. Hükümet kuracak çoğunluğu sağlayamayan partileri uzlaşma çabalarının ilki 1961 darbesinin ardından CHP-AP arasında oldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı sıfatını taşıyan İnönü, 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. CHP-AP koalisyonunun ömrü 7 ay sürdü.

20 KOALİSYON HÜKÜMETİ KURULDU

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kurulan koalisyonlar şöyle:

1. koalisyon (26. Hükümet, 8. İnönü hükümeti)

2. Koalisyon (27. Hükümet, 9. İnönü hükümeti)

3. Koalisyon (28. Hükümet, 9. İnönü hükümeti)

4. Koalisyon (29. Hükümet, Ürgüplü hükümeti)

5. Koalisyon (33. Hükümet, 1. Erim Hükümeti)

6. Koalisyon (34. Hükümet, 2. Erim Hükümeti)

7. Koalisyon (35. Hükümet, Ferit Melen hükümeti)

8. Koalisyon (36. Hükümet, Naim Talu hükümeti)

9. Koalisyon (37. Hükümet, 1. Ecevit hükümeti)

10. Koalisyon (38. Hükümet, Sadi Irmak hükümeti)

11. Koalisyon (39. Hükümet, 4. Demirel hükümeti, 1. MC)

12. Koalisyon (41. Hükümet, 4. Demirel Hükümeti, 2. MC)

13. Koalisyon (42. Hükümet, 3. Ecevit Hükümeti)

14. Koalisyon (49. Hükümet, 7. Demirel hükümeti)

15. Koalisyon (50. Hükümet, 1. Çiller Hükümeti)

16. Koalisyon (52. Hükümet, 3. Çiller Hükümeti)

17. Koalisyon (53. Hükümet, 2. Yılmaz hükümeti)

18. Koalisyon (54. Hükümet, Erbakan hükümeti, REFAHYOL)

19. Koalisyon (55. Hükümet, 3. Yılmaz hükümeti, ANASOL-D)

20. Koalisyon (57. Hükümet, 5. Ecevit Hükümeti)