Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Yunanistan için söylediği, "Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!" sözleri ülke basınında, "Yunanistan'a doğrudan tehdit" olarak değerlendirildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege'de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995'te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan'ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!" dedi. Bu sözler Yunan medyasında bir numaralı gündem oldu.
Çavuşoğlu, 2022 değerlendirmesinde Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye aleyhine kampanya başlatması, Ege'deki tahrikler, soykırım iddiaları ve Batı Trakya Türklerine baskılar nedeniyle bu diyaloğu askıya aldıklarını anlattı.
Yunanistan'ın gayri askeri statüdeki adalarda yaptığı ihlaller konusunda Birleşmiş Milletlere (BM) 2021'de iki mektup verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, Yunanistan'ın, Lozan ve Paris antlaşmalarından kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde egemenlik haklarını Türkiye'ye karşı öne süremeyeceğini kayda geçirdiklerini dile getirdi.
SONU SİZİN İÇİN HİÇ İYİ OLMAZ
Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Türkiye'ye cevaben verdiği mektupların siyasi içerikli olduğunu ve Türkiye'nin, Atina yönetiminin ikinci mektubuna cevaben eylülde üçüncü mektubunu BM'ye ilettiğini aktardı.
Son günlerde Yunan basınındaki özellikle Girit'in çevresinde kara sularının 12 mile çıkarılacağına dair haberlere değinen Çavuşoğlu, "Bizim bu konudaki tutumumuz net. Değil 12, Ege'de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995'te aldığı karar nettir ve halen geçerlidir. Yunanistan'ı bir kez daha uyarıyoruz: Arkana almaya çalıştıklarına güvenerek sahte kahramanlık peşinde koşma. Maceraya atılma. Sonu sizin için hiç iyi olmaz!" diye konuştu.
BU SÖZLER YUNAN BASININDA YANKILANDI
Yunan Kathimerini gazetesi konuya ilişkin haberinde Çavuşoğlu'nun sözlerini 'Yunanistan'a doğrudan tehdit' olarak değerlendirdi. Atina'nın Ege'deki karasularının genişletilmesi konusunda uyarıldığı ifade edildi.
Ta Nea'da yer alan haber ise '1 mil genişlemesine izin vermeyeceğiz' sözleri ile manşetten verildi. Türkiye'nin 12 millik olası uzatmaya sert tepki verdiği söylenen haberde, savaş tehdidinde bulunulduğu ifade edildi.
Protothema'da yer alan haberde de benzer ifadeler kullanıldı. Türkiye'nin Yunanistan'ı savaşla tehdit ettiği yazıldı. Çavuşoğlu'nun 'Değil 12 mil 1 mile dahi izin vermeyeceğiz" sözleri vurgulandı.
Pentapostagma ise, 'sonu iyi olmayacak' sözlerine vurgu yaptı. Türkiye'nin casus belli yani savaş saebebi sayacağı 12 mil meselesini savaş tehdidi olarak yorumlayan gazete, skadal ifadeler kullandı.
Skai, 'Girit'teki karasularının genişletilmesi için savaş tehdidinde bulunuyor' başlığı ile okuyucularının karşısına çıktı. Türkiye'nin Yunanistan'a yönelik provokasyonlarda bulunduğunu iddia eden gazete skandal sözlere başvurdu.
in.gr sitesi de 'Casus Belli'yi hatırlattı. Çavuşoğlu'nun "1 mil dahi genişlemesine izin vermeyeceğiz" sözleri vurgulandı. Çavuşoğlu casus belli'yi hatırlattı denilen haberde skandal ifadeler kullanıldı, "Atina'nın karasularını 12 deniz miline uzatma konusunda devredilemez hakkını kullanması halinde savaş tehditlerini geri getirdi" denildi.
Yunan gazetesi Ta Nea'da bugünün ana gündem maddesi Girit'in karasularını yeniden gündemine taşımıştı. Gazetede yer verilen haberde Atina hükümetinin böyle bir şey yapıp yapamayacağı sorulurken, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın "her daim Yunanistan'ın çıkarlarına göre hareket edeceğiz" dediği hatırlatılmıştı.
Gazeteye göre, daha önce ifade edildiği gibi Dendias'ın çok öncesinden 'çekmecesinde' olan; ancak Türkiye korkusu nedeniyle bir türlü gündeme getirmediği plan yeniden gündemde. Buna göre Atina hükümeti, Girit'in daha önce de bahsedildiği gibi güneyini ve ayrıca da batısını 12 mile çıkarmak istiyor. Ancak bu durum, Yunanistan için bir ilk değil. Nitekim aylar önce de aynı iddialardan bahsedilmiş; ancak Türkiye ile bir anlaşmazlığa düşülmek istenmediği için asla bir hamle yapılmamıştı.
Bir haritanın da olduğu haberde skandal ifadelere yer verilerek karasuların uzatılmasına Türkiye'nin verdiği tepkide Ankara hükümetinin 'haksız' olduğu söylendi. Haberin devamında Türkiye'nin 'Mavi Vatan' düşüncesi için Libya ile ilişkilerini geliştirdiğinden ve Yunanistan'ın zayıflıklarından yararlandığından bahsedildi.
Bu zayıflığın önüne geçmek için ise Yunanistan, Hava Kuvvetleri eğitimlerini tamamlamak istiyor. Atina hükümeti bu eğitimler tamamlanınca Türkiye'ye karşı bir avantaj sağlanacağını düşünüyor.
Haberde ayrıca her ne kadar Libya'nın Türkiye'ye yeşil ışık yaksa da ABD hükümetinin Yunanistan'ın girişimlerini desteklediğinden de bahsedildi.