Ulaştırma yatırımlarının yüzde 64'ü demiryoluna

Demiryollarının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçesinden aldığı pay her yıl artıyor. 2013'te demiryolunun yatırımlardan aldığı pay yüzde 33 iken, 2023'te yüzde 64 olması planlanıyor.

Kara, hava ve denizyoluyla ulaşımda yatırım çalışmaları sürerken, son yıllarda yatırımlarda demiryolunun ağırlığı da dikkat çekiyor. Hatta Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, 2023 yatırım bütçesinden de en fazla payı demiryolu alacak. Bakanlık bütçesinin yaklaşık 3'te 2'sini (yüzde 64); hızlı ve konvansiyonel demiryolu projelerinin hayata geçirilmesi, mevcut yolların, araç filosunun, gar ve istasyonların modernizasyonu için harcayacak.

HIZLI TRENE ÖNCELİK

Bakanlığın sürdürülebilir ekonomik büyüme için büyük katkısı olan demiryollarının artan önemine istinaden, özellikle hızlı tren işletmeciliğine yönelik yatırımları gelecek yıl da devam edecek. Hızlı tren hatlarının artırılmasına paralel olarak elektrikli tren setleri ve hızlı tren setlerinin üretimine ağırlık verilecek, çevreye duyarlı ve emisyon azaltıcı projelerin hayata geçirilmesi sağlanacak. Bu kapsamda yurdun her noktasında çok sayıda hızlı tren projesi devam ederken yeni projelerin de anlaşmaları imzalandı.

Demiryolunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yatırım bütçesinden aldığı yıllık pay, bu yılın eylül ayı itibarıyla yüzde 52'ye ulaştı.

PROJELERİN BİTİŞ TARİHLERİ

Bu kapsamda yatırım çalışmaları süren hızlı tren projelerinin bazıları ise şöyle:

■ Ankara-Sivas yüksek hızlı trenin (YHT) 2023 Nisan ayında hizmete alınması planlanıyor. 393 kilometre uzunluğunda ve 27.4 milyar lira tutarındaki hızlı tren hattı devreye girdiğinde seyahat süresinin 12 saatten 2 saate düşmesi hedefleniyor.

■ Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Hızlı Tren Projesi'nin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. Böylece mevcut durumda 14 saat olan Ankara-İzmir arası 824 kilometrelik mesafenin 3.5 saate inmesi hedefleniyor.

■ Bir ucu Avrupa'ya uzanan 229 kilometre uzunluğunda ve 20.5 milyar lira tutarındaki İstanbul Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın Çerkezköy-Kapıkule (153 kilometre) kesimi ile Karaman Ulukışla Hızlı Tren Hattı'nın 2024 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor.

■ Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı'na bağlantılı olarak 201 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattının Bursa-Gölbaşı-Yenişehir (56 kilometre) kesiminin ve 95 kilometrelik Bandırma-Bursa ve 50 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli kesiminin altyapı çalışması sürüyor. 2024 yılında tamamlanacak. ■ Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Hattı'nın 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.