Ulaş Yeşilyurt: Dövme yapmak birkaç ayda öğrenilmez!

Sıra dışı dövme tasarımlarıyla sektöre damgasını vuran dövme sanatçısı Ulaş Yeşilyurt, genç meslektaşlarına önemli tavsiyelerde bulundu: “Bu işin temeli kalem ve kâğıda dayanır. Birkaç ayda dövmeci olunmaz.”

İzmir'de Hygge Skin Art adında bir stüdyosu bulunan ve yaptığı dövmeleri sosyal medyada da paylaşınca bir fenomen haline gelen Ulaş Yeşilyurt, dövme sanatçısı olmak isteyenlere önerilerde bulundu. Sıra dışı çalışmalarıyla kısa sürede sektöre damgasını vuran 23 yaşındaki genç sanatçı, başarıya giden yolun uzun ve zor olduğunu söyledi: "Dövme sanatçısı olmak isteyen bazı kişiler, 'Dövme yapmak için resim çizebiliyor olmak şart mı? Nasıl olsa makineler var' diye düşünerek işi küçümsüyor. Oysa bu işin temeli kalem ve kâğıda dayanıyor. Eli yöneten makine değil, makineyi yöneten el olmalı."

BİR HEVESLE HEMEN SANATÇI OLAMAZSINIZ

Son yıllarda birkaç ayda dövme yapmayı öğrettiğini iddia eden kurslar türediğini dile getiren Ulaş Yeşilyurt, "Kısa sürede dövme yapmayı öğrettiklerini iddia edip, bir de 'dövme sanatçısı' sertifikası adında bir kâğıt parçası veriyorlarmış insanlara. Ama o kurslara gidenlerin bir hevesle hemen sanatçı olunamayacağını anlamaları gerek" dedi.

YETENEĞE İNANMAM ÇALIŞMA AZMİ GEREK

Bu işe gerçekten hevesli olanların istedikleri noktaya gelebilmek için çok çalışmaları gerektiğini söyleyen Ulaş Yeşilyurt'a göre; mesleğin temel şartı 'yetenek' değil, 'azim': "Ben yeteneğe inanan biri değilim. Yetenek diyerek bahsettiğimiz şey aslında çalışma azmi ve o sürecin kendisidir. Çalışarak yapamayacağınız hiçbir şey yok." Yeşilyurt, genç meslektaşlarına önemli tüyolar da verdi: "Temiz ve sağlıklı dövme yapmayı öğrenin. Suni deri üzerinde çalışmanız oldukça önemli. Sizi geliştirecek uygulamalardan biri bu. Ama iş bunlarla da bitmiyor, çünkü nasıl yaptığınızdan çok ne yaptığınız da büyük önem taşıyor. Sık sık çizim yapın, dünyayı araştırın, ilham almak için başarılı isimleri takip edin ve en önemlisi; özgün olun."