Üçüncü doz kararını hükümetler vermeli

İsrail'de yapılan araştırmaya göre, BioNTech/Pfizer aşısı Delta varyantına karşı yüzde 39 etkili. BioNTech CEO'su Uğur Şahin, veriyi doğrulayarak “Antikor düzeyi 7 ay sonra düşüyor. Aşıda 3.doz uygulamasına hükümetler karar vermeli” dedi.

İsrail'de geçen hafta yapılan bir araştırmada iki doz BioNTech/Pfizer'ın Delta varyantına karşı yüzde 39 koruma sağladığını belirtilirken, semptom gösteren vaka riskini de yüzde 40 oranında azalttığı kaydedildi. Araştırmaya göre aşı, hastalığı ağır geçirme oranını ise yüzde 91 oranında engelliyor. BioNTech CEO'su Uğur Şahin, bu araştırma verilerini değerlendirerek çift doz BioNTech aşısı olan kişilerde bağışıklık oranının azaldığına ilişkin haberleri doğruladı. Şahin, bazı kişilerde antikor düzeylerinin aşılandıktan 7 ay sonra düşmeye başladığını, buna rağmen aşılanan nüfusun çoğunluğunun ağır hastalıktan korunmaya devam ettiğini ifade etti.

GERÇEK VERİLER ÖNEMLİ

Şu an için 3. doza ihtiyaç olmadığının altını çizen Şahin, "Antikor seviyeleri düşüyor. Deltaya karşı aşı koruyuculuğu diğerlerine oranla düşük" dedi. Sadece İsrail'den alınan verilerle üçüncü doz aşıyı kamuya bir tavsiye olarak vermeyeceğini söyleyen Şahin, "Ben ülkelere üçüncü aşı olmalarına dair tavsiye veremem. Gerçek verileri inceleyerek yorum yapabilirim. Bizler hükümetlere gerekli verileri sağlarız üçüncü doz için kendileri karar vermeli" dedi.