Uçakta densiz yolcu paniği! Uçuşu durduran o fotoğraf

Yolcuların koltuklarından kalkıp uçağı tahliye etmeye çalıştığı anların yer aldığı görüntüde; “Güvenlik sebebi problemiyle, bütün yolcuların uçağı terk etmesini rica ediyoruz” diye uyarı anonsu yapıldığı duyuluyor.

Trabzon-İstanbul seferini yapacak THY uçağındaki A.M.R., AirDrop aracılığıyla diğer yolculara 'yanan uçak' fotoğrafı attı. Gözaltına alınan yolcu, "Telefonuma virüs bulaştı. Özür dilerim" dedi.

Trabzon Havalimanı'nda önceki akşam İstanbul seferi gerçekleştirecek THY'ye ait Boeing 737 uçağındaki yabancı uyruklu A.M.R. (34), yolcuların cep telefonlarına 'AirDrop' aracılığıyla havada yanan uçak fotoğrafı yolladı.

Panik yaşayan yolcular, durumu kabin ekibine bildirdi. Bunun üzerine aprona güvenlik güçleri çağırılırken, uçak da güvenli park alanına çekildi. A.M.R. gözaltına alınırken, yolcular ve tüm bagajlar da uçaktan indirildi. Bomba imha uzmanı ekipler uçakta arama başlattı. Yapılan aramada herhangi bir olumsuz durum ve düzeneğe rastlanılmadı.

'BİLEREK OLMADI'

Yolcuların tekrar alındığı uçak, yaklaşık 4 saat süren işlemlerin ardından İstanbul'a hareket etti. Turistik gezi amaçlı kente geldiği öğrenilen A.M.R.'nin ilk ifadesinde, "Fotoğraf daha önce ülkemde bana gönderilmişti, silmiştim. Ne oldu anlamadım, yeniden paylaşım oldu, telefona virüs bulaştığını sanıyorum. Paylaşımı bilerek ben yapmadım. Böyle bir olumsuzluğa neden olduğum için herkesten çok özür dilerim" dedi. İşlemleri sonrası savcılık talimatıyla serbest bırakılan A.M.R., başka uçakla İstanbul'a gitti.

Yolculardan Salih Surul, "Resim bize geldiğinde tedirgin olup, güldüler. Kabin görevlilerine haber verdim" dedi.

MAĞDURLAR TAZMİNAT İSTEYEBİLİR

Avukat Gürsel Devrim İyim, uçak seyahatlerinde asılsız ihbarlar sonucu mağdur olan vatandaşın sahip olduğu hakları anlattı: "Uçuş güvenliğini tehlikeye sokanlar için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından idari para ceza yaptırımı uygulanıyor. Ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 179 Maddesinde düzenlenmiş olan Trafi k Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu, hapis cezasıyla sonuçlanabiliyor. Buna göre; kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.Bu suç kasten işlenir, taksirle işlenmez. İşlenen bu suç nedeniyle mağdur olan, manevi üzüntü yaşayan herkes öncelikle manevi tazminat davası ve eğer maddi zararları da söz konusu ise maddi tazminat talep edebilirler" dedi.