Üç kentte 35 gün sonra zil çaldı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremde ciddi yıkımın yaşandığı Adana, Gaziantep ve Osmaniye'de okullar, 35 günün ardından dün tekrar eğitim-öğretime başladı.

SONER KAN

Depremlerden etkilenen Adana, Osmaniye ve Gaziantep'te eğitime de ara verildi. Bölgede arama-kurtarma çalışmalarına son verilirken, yıkılan binaların enkazları kaldırılarak, hasar tespit çalışmaları da büyük ölçüde tamamlandı. Okullarda da dün ilk ders zili çaldı. Bu kapsamda Adana'da 497 bin 852, Gaziantep'te 662 bin 502, Osmaniye'de 137 bin 765 öğrenci olmak üzere toplam bir milyon 298 bin 119 öğrenci dersbaşı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı da eğitim-öğretimin yeniden başladığı üç ildeki öğrenciler için 9 milyon 513 bin 430 ders ve kaynak kitabıyla birlikte defter ve kırtasiye seti desteği verdi. Öğrenciler, depremde hayatını kaybedenler için 'bir dakikalık saygı duruşu'nda bulundu.

'HÂLÂ TEDİRGİNİZ'

Adana'da ilkokul ikinci sınıf öğrencisi Eylül Asya Bakar, "Okulumu da arkadaşlarımı da çok özledim. Okulumu seviyorum ama deprem olur diye de korkuyorum" dedi. Kızını okula getiren Canan Bakar ise, "Açıkçası tedirginiz. Çocuklarımızı okula gönderip göndermeme konusunda çok kararsız kaldık" dedi.

Adana'da depremde hayatını kaybeden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Zuhal Taşkın için öğretmen ve öğrencilerin okulda düzenlediği törende duygusal anlar yaşandı.

10 İLDEKİ ÖĞRENCİLER İSTEDİĞİ YERDE SINAVA GİRECEK

Bakan Özer, "LGS, 4 Haziran'da ülke genelinde yapılacak. OHAL olan 10 ilde kayıtlı olan öğrenciler, istedikleri illerde sınava girebilecek" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, LGS kılavuzuna ilişkin yaptığı açıklamada, şu bilgileri paylaştı: "LGS kapsamında merkezi sınav, deprem bölgesindeki iller dahil ülke genelinde 4 Haziran'da yapılacak. Sınav başvuruları, yurtdışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan öğrenciler ile deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerdeki öğrenciler hariç, merkezi olarak Bakanlık tarafından 3-13 Nisan'da yapılacak. OHAL ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa'daki öğrencilerimiz için de özel önlemler aldık. 10 ilde kayıtlı olan öğrencilerimiz, istemeleri halinde diğer illerde sınava girebilecekler. Bu durumda olan öğrencilerimiz, başvuru döneminde sınava gireceği il ve ilçe tercihini yapabilecekler. Deprem nedeniyle olağanüstü hal ilan edilen illerde bulunan öğrencilerden, il ve ilçe tercihinde bulunmayanların sınava gireceği okulları, Bakanlık olarak belirleyeceğiz."

SINAVDA DEĞİŞİKLİK YOK

LGS merkezi sınavında oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik yapılmadığını bildiren Özer, "Sınav iki oturum halinde gerçekleştirilecek. İkinci dönem konuları hariç 90 soru sorulacak" dedi. Öğrenciler, 3 Nisan'dan itibaren merkezi sınav başvurularına dair bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden görebilecekler. Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası gibi bilgiler, 26 Mayıs'ta e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi'nden ilan edilecek. Sınav sonuçları 26 Haziran'da açıklanacak.