UAD'dan İsrail'e: Katliam saldırıları derhal durdurulmalı

UAD, İsrail aleyhine ‘acil tedbir' kararı aldı. Mahkeme, alınmış önlemlerin yeterli olmadığına ve İsrail'in askeri operasyonu durdurmak zorunda olduğuna karar verdi.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başkanı Lübnanlı Yargıç Nawaf Salam, İsrail saldırısı altındaki Gazze'deki insani durumun daha da kötüleştiğini ve yeni tedbir kararlarına ihtiyaç duyulduğunu bildirerek acil tedbir kararını açıkladı: "İsrail, Filistinlilerin kısmen dahi yok olmasına yol açabilecek yaşam koşullarına sebep veren askeri saldırılarını ve tüm eylemleri derhal durdurmalıdır. İsrail, (Gazze'de) acilen ihtiyaç duyulan hizmetlerin ve insani yardımın engelsiz bir şekilde sağlanabilmesi için Refah Sınır Kapısı'nı açık tutmalı. İsrail, soykırım iddiasına ilişkin delilleri korumak için soruşturmacıların Gazze şeridine engelsiz erişimini sağlamalı. İsrail'in saldırıları nedeniyle 18 Mayıs itibarıyla BM verilerine göre Refah'ta 800 bin sivil yerinden edilmiştir. İsrail Refah'ı haftalarca bombaladı, altyapı yok olmak üzere. İsrail sorumluluklarını yerine getirmeli. Aldığı önlemler yetersiz durumda. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'na aldığı tedbirlerle alakalı raporu bir ay içinde sunmalı."

FİLİSTİN'DEN İLK MESAJ

Filistin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Nabil Abu Rudeina, UAD'ın kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Hamas da memnun olduklarını ancak saldırıların tümüne son verilmesi gerektiğini söyledi. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun kararlara verilecek yanıtı ele almak üzere kurmaylarıyla görüşeceği belirtildi.

BMGK'YA ÇAĞRI! ANKARA: UAD KARARI HEMEN YERİNE GETİRİLMELİ

Türkiye, UAD'ın kararının 'memnuniyetle karşılandığını' açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dünyada hiçbir ülke hukukun üstünde değildir. Divan'ın aldığı tüm kararların İsrail tarafından süratle yerine getirilmesini bekliyoruz. Bunu teminen, BM Güvenlik Konseyi'ni üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz" denildi. Kararın Filistin'de akan kan ve gözyaşının dinmesi için önemli ancak yetersiz olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, "İnsanlık vicdanında mahkum olan İsrailli yetkililer, en kısa sürede hak ettikleri cezaya çarptırılmalıdır" açıklaması yaptı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de konuyla ilgili sosyal medyadan yaptığı paylaşımda; "UAD'ın, İsrail'in Gazze Şeridi'nde Refah'a yönelik vahşi saldırılarını sonlandırmasına ve Refah sınır kapısının insani yardımlara açılmasına ilişkin aldığı karar çok hayati ve önemlidir. Uluslararası toplum, İsrail'in bu kararın gereğini derhal yerine getirmesini sağlamalıdır" ifadelerine yer verdi.