Tuz ve beyaz ekmekten vazgeçemiyoruz

Her yüz kişiden 10’u yemeğin tadına bakmadan tuz atıyor, sofrada en çok tercih edilen ise beyaz ekmek.

Doruk ÇAKAR

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve son 10 yıllık verileri kapsayan Türkiye Beslenme Haritası araştırması önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak. Araştırmadan elde edilen sonuçların bazıları ise şöyle: 10 yıl önce nüfusun yüzde 56’sı ‘hareketsiz’ yaşam biçimine sahip iken bu rakam yüzde 42.4’e geriledi. 

Çavdar tüketimi %15 

Diyabet hastalığının görülme sıklığında da küçük çaplı bir düşüş yaşanarak yüzde 13.7’den yüzde 13.5’e düştü. Araştırma sonuçları Türkiye’de sofra tuzu tüketimini de gözler önüne serdi. Buna göre yemeğin tadına bakmadan tuz ekleyenlerin oranının %10.5, yemeğin tadına bakmadan bazen tuz ekleyenlerin oranının %13.4, yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyenlerin oranının ise %76.1 olarak tespit edildi. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de en çok tüketilen ekmek türü %72.1 tüketim oranıyla beyaz ekmek oldu. Sağlık otoriteleri tarafından tavsiye edilen tam tahıllı, çavdar ekmeği gibi çeşitlerin tüketim oranı da %15 civarında olduğu saptandı.