TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve 50 kişi için yakalama kararı çıkartıldı

Paralel yapının en büyük finans kaynağı TUSKON’a operasyon başladı, 3 ilde 30 kişi gözaltına alındı. Çeteye himmet parası vermeyen bir işadamının da vurulduğu ortaya çıktı.

1

DEVRiM TOSUNOĞLU

istanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 9 aylık fiziki ve teknik takip çalışmalarının ardından paralel yapıya yönelik operasyon başlatıldı. FETÖ’nün iş dünyası yapılanması olduğu iddia edilen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, MARİFED Başkanı İbrahim Halil Avcı, FAİDER Başkanı Çetin Ekincioğlu, FAİDER Genel Sekreteri Özgür Koç, işadamı Selim Nakıploğlu’nun da aralarında bulunduğu 51 kişi için gözaltı yakalama kararı olduğu öğrenildi. Operasyon kapsamında polis, 25 ikamet ve 1 ofiste arama yaptı. 

HASTANE KAYDINA GEÇİRİLMEDİ 

Bankasya çalışanlarının da aralarında bulunduğu 6’sı kadın 30 kişi gözaltına alındı. Toplanan himmet paraları kurye ve Bankasya aracılığı ile yurt dışına aktarılırken, işadamları arasında 1 milyon liralık kriz çıktığı da belirlendi. Soruşturma dosyasına göre; himmet parası olan 1 milyonu kendi zimmetine alan işadamı Volkan S. defalarca tehdit edilmiş. Örgüt imamının talimatıyla işadamı Çağrı K.'nın adamları olduğu iddia edilen 3 kişi Volkan S.'yi bacağından ve kasığından vurmuş. S. polise konuşmasın diye, kayda geçirilmeden tedavi ettirilmiş. 

Meral hükümeti tehdit etmişti

FETÖ'ye yönelik gerçekleştirilen operasyonda; hakkında yakalama kararı bulunan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 17 Aralık darbe girişiminin ardından 28 Şubat 2014’te skandal bir konuşma yapmıştı. Meral işadamları toplantısında hükümeti şu sözlerle tehdit etmişti: “Sokakta, otobüste, kafede medyadan duyup gördüklerimize ve işittiklerimize göre, inanıyorum ki yakın gelecekte kimlerin inlerde yaşadığını kimlerin saklanacak in arayacağını, kimlerin müsvedde, kimlerin asıl olduğunu, herkes görecektir."

Örgüte bilgi sızdırdılar

Şüpheliler hakkında ‘terör örgütüne üye olma ve örgüt adına faaliyette bulunma’ gibi suçlamaları yöneltiliyor. İşadamlarından himmet adı altında toplanan paraların Bankasya’ya yatırıldığı MASAK raporuyla tespit edildi. Bankalar arası İstihbarat Derneği’nde yapılanmaya çalışan şüphelilerin, rakip şirket ve firmalarla alakalı bilgileri örgüte sızdırıp firmalarına avantaj sağladıkları öğrenildi. Himmet veremeyen bir işadamının 950 bin TL değerindeki işyerinin zorla Esenyurt Tapu Müdürlüğü’nden devir aldıkları iddia edildi. 

İŞADAMLARI ADLİYEYE SEVKEDİLDİ

İstanbul'da yürütülen FETÖ/PDY operasyonu kapsamında dün gözaltına alınan aralarında işadamlarının da bulunduğu 30 kişiden 17'si, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrollerinin ardından, adliyeye sevk edildi.

'Fetullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet  Yapılanması"na (FETÖ/PDY) "Himmet" adı altında finansal destek sağladıkları  iddiasıyla, dün gözaltına alınan 30 kişiden 17'si, Haseki eğitim ve Araştırma  Hastanesinde sağlık kontrollerinin ardından, adliyeye sevk edildi.  Alınan bilgiye göre, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü  soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY'ye "Himmet" adı altında finansman desteği  sağladıkları iddiasıyla, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince  gözaltına alınan 30 kişiden 13'ü, serbest bırakıldı. Gözaltına alınan 17 şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından,  Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı minibüslerle sağlık kontrolünden geçirilmek  üzere, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine getirildi. Sağlık kontrolleri tamamlanan zanlılar, Çağlayan'daki İstanbul Adalet  Sarayı'na sevk edildi.