TUSAŞ'tan hava savunmaya kamikaze İHA... Süper Şimşek için son günler

Savunma sanayinin havacılık alanında gelişimine katkı sunan büyük projelerine TUSAŞ bir yenisini daha ekliyor. Kamikaze İHA olarak görev yapabilecek Şimşek-3 veya diğer adıyla Süper Şimşek'i değerlendiren, TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, ''15 gün içerisinde bu ürünümüzü de uçuracağız.'' dedi.

TRT Haber

Türkiye savunma sanayi alanında büyük projeleri faaliyete geçirmeye devam ediyor. Yerli ve mili teknolojiyi hedef alan savunma sanayi hamlesi her geçen gün yeni bir proje ortaya koyuyor. Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST'te birçok yerli ve milli üretim projeyi sergileyen Türkiye, bir diğer proje olan Şimşek-3'ün uçuşuna hazırlanıyor.

Milli Muharip Uçak'ın isminin KAAN olarak duyurulması ile birlikte TUSAŞ'ın yeni ürünü olan Şimşek-3'de kamuoyu ile paylaşıldı.

Hedef uçak olarak doğan ve zaman içinde önemli gelişmeler kaydedip kamikaze drona evrilen Şimşek ailesinin bu son ve en kabiliyetli üyesini TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız TRT Haber'e değerlendirdi.

RADAR İZİ VE GÖRÜNÜRLÜĞÜ ÇOK DÜŞÜK

Ömer Yıldız, süreci Şimşek-3'ten değil, onu üzerinde taşıyacak olan ANKA-3'ten itibaren değerlendirdi.

ANKA-3'ü ANKA-1 ve ANKA-2 mirası üzerine inşa ettiklerini söyleyen Yıldız, ANKA-2 olarak adlandırılan platformun Aksungur olduğunu belirtti.

Bu projede turbofan jet motoru kullandıklarını ve dolayısıyla çok yüksek hızlara çıkabildiklerine değinen Yıldız ve yapısal olarak farklı bir platform inşa ettiklerinden, radar izi ve görünürlüğünün çok az olduğundan bahsetti.

KUYRUKSUZ BİR PLATFORMU KONTROL ETMEK 'SANAT'

ANKA-3'ün en dikkat çekici özelliği 'uçan kanat'a değinen Ömer Yıldız, "Kuyruksuz olunca tabii kontrolü de çok zor oluyor. Bu noktadan sonra platformu kontrol edebilmek bir mühendislik değil de adeta sanata dönüşüyor." diye konuştu.

ŞİMŞEK-3 HER BİRİ ÇOK KRİTİK 11 FARKLI GÖREV İCRA EDEBİLECEK

Anka-3'ün önünde duran ve ilk kez sergilenen Şimşek-3 ile ilgili oldukça değerli bilgiler de aktaran Yıldız, ayrıca Şimşek'in bir 'aile' olarak adlandırıldığını ve son geliştirilen Şimşek-3 için 'Süper Şimşek' ismini de kullandıklarını belirtti. Yıldız, "Son Teknofest etkinliğinde bu görev bize verildi. Yaklaşık 6 ay süremiz vardı. Süremiz 30 Nisan'da doldu. Çok yoğun bir dönemdeyiz. Her ne kadar takvimin çok kısa arkasında kalsak da 15 gün içerisinde bu ürünümüzü de uçuracağız." sözlerini kullandı.

Yıldız, "Süper Şimşek 200 kilogram ağırlığında. İhtiyaç halinde 35 kilograma kadar harp başlığı taşıyabilecek. İlk görevi 'hedef uçak' olacak. Hedef uçak olarak hava savunma sistemlerinin testi için bu uçağa ihtiyacımız var. Yaklaşık 0.8-0.9 mach hızında uçma yeteneğine sahip.Şimşek-3 ya da bir diğer adıyla Süper Şimşek, uzun vadede 11 farklı görev icra edecek. Bunların arasında elektronik harp, elektronik destek ve elektronik taarruz gibi görevler de var." sözlerini kullandı.

KAMİKAZE OLACAK, SÜRÜ HALİNDE UÇABİLECEK

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, Şimşek-3'e 'Kamikaze' olarak özellikle hava savunma sistemlerinin imhası yönünde görev kazandıracaklarını açıkladı. Yıldız, "Ayrıca Şimşek uçaklarımız sürü halinde uçma yeteneğine sahip olacak. Aralarında görev paylaşabilecekler, görev değişimi yapabilecekler. Tüm bunların yanı sıra ANKA-3 ve MMU yanında Loyal Wing Man (kanat adamı) olarak uçabilecekler" diyerek sözlerini tamamlıyor." ifadelerini kullandı.