TURKOVAC gün sayıyor

TURKOVAC için sayılı günler kaldı. Yerli aşının Faz3 çalışmalarının yapıldığı Şişli Hamidiye Etfal Hastanesi kapılarını AKŞAM'a açtı. Prof. Dökmetaş, “Yaygın kullanım için sayılı günler kaldı” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı Faz-3 klinik çalışmasına ülke genelinde 28 ilde, 41 merkezde devam ediliyor. İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Seyrantepe Kampüsü'ndeki İnaktif Kovid-19 Aşısı Uygulama Merkezi kapılarını AKŞAM'a açtı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şefi Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Faz-3 çalışmalarında gelinen noktayı şu sözlerle anlattı:

VERİLER YAYINLANACAK

"TURKOVAC'ın Faz1 ve Faz2 çalışmaları ülkemizde bitti. Şimdi sıra Faz3 çalışmasında. Bu çalışmada da sona yaklaştık diyebiliriz. Normalde 2'inci dozdan sonra 3'üncü doz aşı, 6 ay kadar sonra yapılır. Biz bu çalışmada 3 ile 9 ay arasında yapıyoruz. Son aşamada Sinovac ile TURKOVAC aşılarının etkinlikleri karşılaştırılacak. Elimizdeki tüm veriler şu anda kayıt altında. Tüm bölgelerden elde edilen veriler bir merkezde toplanacak. Antikor seviyeleri dâhil olmak üzere aşının tüm etkinlikleri masaya yatırılacak. Son aşamada ise tüm bilgiler bir esere ve yayına dönüştürülecek. Bu yayın çıktıktan sonra gerekli ulusal ve uluslararası kurumlara başvurarak teyit istenecek. Gerekli onaylar alındıktan sonra Türkiye'de ve yurtdışında TURKOVAC, güvenle yapılabilecek. Hastanemizde aşının sonuçları 6 aya kalmadan birkaç ay içerisinde ortaya çıkacak aşamaya geldi. Süreç hızla işliyor. Aşı uygulamasını Türkiye geneline yaymak için sayılı günler kaldı diyebiliriz. İyi bir aşamadayız diyebilirim"

TURKOVAC SAYESİNDE ALT YAPIMIZ DA OLUŞACAK

"Korona virüs enfeksiyonu belki 5 ile 10 yıl bile sürebilir. Biz her yıl insanlara grip aşısı yapıyoruz. Neden? Her yıl dünyada grip salgını devam ediyor. Belki bu da koronavirüs de böyle bir seyir gösterecek. Bu virüsün anası olan koronavirüsü 70 yıldır biliyoruz. Covid-19 olarak yeni çıktı. Sars ve Mers de akciğeri etkiliyordu. Ancak koronavirüsün etki alanı çok daha geniş. Beyni, kalbi pankreası etkileyebiliyor, kısırlığa yol açabiliyor. Toplumda aşı olursam kısır olurum diye bir inanış var. Bu tamamen yanlış bir inanış. Tam tersi hastalığı geçirirseniz kısırlık ile karşılaşabilirsiniz. Covit19'dan daha öğreneceğimiz çok şey var. Hastalanmadan korunmamız lazım. Bunun da tek yolu aşı. Kendi milli aşımızı olması bizim için ilk olacak. Bu sistemi kurduğumuzda bir başka salgın olduğunda hızlı bir şekilde ona yönelik de o aşıyı yapabileceğiz. TURKOVAC sayesinde bir alt yapımız da oluşacak."

AŞILILAR HASTALIĞI HAFİF ATLATIYOR

"Önümüz kış. Kalabalık ortamlar çok tehlikeli. Bizim tüm insanlara önerim şu aşılı olsanız da olmasanız da kapalı alanlara girdiğinizde mutlaka ama mutlaka maskenizi çıkarmayınız. Kapalı olanlara zorunlu olmadıkça girilmemeli. Toplu uluşmada maske kuralını mutlaka uyun. Aşılı olsanız bile bu önlemler çok önemli. Aşınız koruyucu olsa bile yeni çıkan varyant ve mutasyonlara karşı da yeniden hasta olabiliyorsunuz. Aşı oldum ile yeni hastalandım diye düşünmesinler. Çünkü aşı olanlar hastalığı büyük bir olasılıkla ayakta ya da hafif şekilde atlatıyor. Risk gurubundaysanız mutlaka grip ve zatürre aşılarını olsunlar."

ŞARTLARI UYANI BEKLİYORUZ

İstanbul Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özgür Yiğit: "Şişli'deki hastane binamız hem eskidiği için hem de fiziki koşullar örneğin koğuş sisteminin kötüleşmeye başlaması nedeniyle yeni bir hastane ihtiyacı ortaya çıktı. Hastanemiz şimdi Seyrantepe'deki yeni binasına taşındı. Ayrıca Sarıyer Çayırbaşı'ndaki binada da hizmet vermeye başladık. 1000 yatak kapasitemiz var. Bunun 200'e yakını ise yoğum bakım yatağı. 50'ye yakın ameliyathanemiz var. Hastanemiz ayrıca Türkiye'nin gururu olacak TURKOVAC aşısının Faz-3 çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor. Hastanemiz ulaşım ve merkeziyet açısından iyi bir konumda. Faz-3 çalışmalarına şartları uygun olan tüm İstanbul halkını bekliyoruz."

GÖNÜLLÜ 6 AYDA 5 KEZ GELİYOR

TURKOVAC olan kişinin her takibe geldiğinde fiziksel muayene edildiğini belirten Uzm. Dr. Beray Gelmez Taş, "6 ayda toplam 5 kez görüşüyoruz. 28'inci, 48'inci 128 ve 164'üncü günlerde görüşmeler yapılıyor. İlk ikisnde antikor seviyeleri ölçülüyor. İlk aşı olduktan sonra hasta her gün, sonra haftada bir aranıyor" dedi. Doç. Dr. Güzin Zeren Öztürk ise "TURKOVAC olacak kişinin uygunluğunu kontrol ediliyor. İlaçları soruluyor ve onaydan sonra aşı olabiliyor" dedi.