Türklerin direnişini kalbimizde taşıyacağız

Kahramanmaraş ile beraber 11 şehri etkileyen depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından arama ve kurtarma ekipleri seferber oldu. 99 ülkeden gelen 9 bin 793 gönüllü, bölgede yaşadıklarını unutamayacaklarını anlattı.

BBC Türkçe'ye konuşan farklı ülkelerden yabancı arama ve kurtarma ekibi personeli, büyük afetin yol açtığı yıkımdan çok etkilendiklerini, bölge halkının yardımlarını ve cömertliğini unutamayacaklarını anlattı. İspanyadan Gaziantep'e gelen Borja González de Escalada, "Bir enkazdan diğerine hiç durmadan çalıştık. İnsanlar bize çok yardımcı oldu, hiç sorun yaşamadık. Herkes bize ne kadar minnettar olduğunu gösterdi. Türkiye'deki insanlar çok cömert ve yardımsever. İşbirliği ve hayatta kalma ruhu ile enkazdan çıkanların yardım etme isteği, çok etkileyiciydi" dedi.

'ÇANTAMIZ ARTIK DAHA AĞIR'

Yunanistanlı itfaiye komandosu Panayottis Yannopoulos, "Deprem bölgelerinde enkaz altında kalanlar hakkında bilgi toplamak amacıyla yöre halkı ile irtibata geçtik. Bize gösterdikleri yerlere giderek enkaz kurtarma çalışmalarına başladık. Zamanla yarışıyorduk. İlk günlerde enkaz altından gelen seslere ağırlık verdik" dedi. Japon ekibin lideri Hideaki Yamamoto, sahadaki gönüllülerin müthiş bir dayanışma içinde olduğunu vurguladı. İspanya'dan gelen Juan Manuel Gómez Rama ise, "Sırt çantalarımızda götürdüğümüzden daha çok şeyle döndük, Türk insanının kalitesini ve direnişini hep kalbimizde taşıyacağız" dedi. Yunan itfaiye komandosu Konstantinos Nikas, bölgede yaşadıklarını "Yöre halkı bizi kucakladı. Yunanistan'dan geldiğimizi söyleyince bize kardeş muamelesi yaptılar. Duyduğumuz insan çığlıklarını hayatımızın sonuna kadar hatırlayacağız" sözleriyle anlattı.

TÜRK HALKI, KENDİSİYLE GURUR DUYMALI

Depremzedelerin direncinden etkilendiğini anlatan Raina Gihwala, "Tüm varlığını kaybeden insanların fedakar tutumu her şey den önemli" dedi. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan ülkeler arasında Güney Afrika da yer aldı. Gift of the Givers'ın acil tıp teknisyeni Raina Gihwala, "Türk halkının böylesine yıkıcı bir depremde karakterinden ödün vermemesini kelimelere dökemiyorum. Bu kadar cömert, mütevazı ve sıcakkanlı olan bu ülke ve toplumun bireyleri kendileriyle gurur duymalı" dedi.

PAROLAMIZ: DİNLENMEK YOK

Tayvan arama kurtarma ekibinin yaşadıklarını, tercümanları Elif Yi Ying Wang şu sözlerle anlattı: "Ekibin ilk sözleri, 'Dinlenmek yok hemen çıkıyoruz. Biz buraya, bunun için geldik. Boş kalmayalım' oldu. Ekipten bir kişi 34 saat aralıksız çalıştığını söyledi. 'Çok değil mi?' dedim? 'Her sokakta o kadar kişi vardı ki kıyamadım. Bunun için geldik' dedi. Sonra ikinci grup geldi. Yorulsalar da devam ettiler."

İnsanların, sürekli Tavyanlı ekibin önünü 'Allah razı olsun' diyerek kestiğini, Tayvanlı ekibin de Türkçe "Allah korusun" ve "Allah yardımcınız olsun" demeyi öğrendiğini aktaran tercüman, çok duygulandığını söyledi.

'ASKER EVİNE GERİ DÖNDÜ'

Arama kurtarma çalışmalarına katılmak için Türkiye'ye gelen Meksikalı ekipler, çalışmalar sırasında yaşlılık, uzun yolculuk ve soğuk hava sebebiyle ölen 9 yaşındaki kurtarma köpeği Proteo'nun cenazesiyle ülkelerine geri döndü. Meksikalı ekipler, Proteo için Felipe Angeles Uluslararası Havaalanı'nda saygı duruşu ve anma töreni düzenlendi. Meksika Savunma Bakanlığı, "Çünkü bir asker görevini yerine getirdiğinde evine yani Meksika'ya döner" sözleriyle duyurduğu anma töreninden fotoğraflar da paylaştı. Hayvanlar için yapılan çok sayıda yardım faaliyetinin içinde olan tanınmış isim Derin Mermerci, şehir yeniden kurulduktan sonra Proteo'nun bronz heykelini öldüğü yere diktireceğini duyurdu.