Türkiye'yi büyütmeye devam edeceğiz

12. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin ederek ikinci kez göreve başladı. Erdoğan ilk mesajında, “85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız” dedi.

TBMM'de yemin ederek görevine başlayan Başkan Erdoğan, Külliye'deki törende "Türkiye'nin büyük bir kucaklaşmaya ihtiyacı var" dedi, 'kardeşlik seferberliği başlatma' çağrısı yaptı:

"Hangi görüşten olursa olsun 85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız. Türk demokrasisinin selameti açısından muhalefetin milli iradeyle barışmasını istiyoruz. Gazi Mustafa Kemal'in 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesini hakiki manasıyla pratiğe dökmekte kararlıyız."

Türkiye'nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Meclis'te yemin ederek görevine başladı. Başkan Erdoğan'a Meclis yolunda motorize ekipler eşlik ederken, Cumhurbaşkanlığı makam aracına güller atıldı. Meclis girişinde Başkan Erdoğan'ı geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli karşıladı. Erdoğan, Meclis bahçesinde tören kıtasını selamladı. Erdoğan ve Bahçeli daha sonra Meclis Genel Kurulu'na geçti.

MAZBATASINI ALDI, YEMİN ETTİ

Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli, Başkan Erdoğan'ın yemin töreni için programı açıkladı. Daha sonra Başkan Erdoğan Meclis Genel Kurulu'nda mazbatasını geçici Bahçeli'den devralarak yeminini etti: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

Erdoğan'ı yemininin ardından Bahçeli, resmi törenle Anıtkabir'e uğurladı.

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen göreve başlama töreninde yeni dönemi ilişkin önemli mesajı verdi. 21'i devlet başkanı, 13'ü başbakan olmak üzere 78 ülkeden üst düzey yetkilinin katıldığı törende herkese tek tek teşekkür eden Erdoğan şöyle konuştu: "6 Şubat'ta asrın felaketini yaşadıkları, sırf oy tercihlerinden dolayı son 2 haftada sayısız hakarete maruz kaldıkları halde iradelerine sahip çıkan depremzedelerimize saygılarımı sunuyorum. Bu süreçte yanımızda duranların desteğini hiçbir zaman unutmayacağız. 28 Mayıs gecesi ülkemizle birlikte Afrika'dan Asya'ya, gönül coğrafyamızın tamamında sokaklara taşan o muhteşem sevgi selini unutmayacağız. Ayrıca dergi kapakları üzerinden milli iradeye müdahale girişimlerini de unutmayacağız."

KENETLENME VAKTİ

"Hangi siyasi görüşe, kökene, meşrep ve mezhebe mensup olursa olsun 85 milyonun tamamını bağrımıza basacağız. 21 yıllık iktidarlarımız döneminde bu hassasiyetimizi hep muhafaza ettik. Hizmet götürürken kimsenin inancına, oyunun rengine bakmadık. Bugün de aynı idealleri, aynı ilkeleri savunuyoruz. Gelin canlar bir olalım, sevelim, sevilelim diyoruz. Türkiye'nin, 85 milyonun tüm fertlerinin tıpkı bir duvarın tuğlaları gibi birbirine kenetlenmesine ihtiyacı var. Gün birlik ve beraberliğimizi perçinleme günü."

MUHALEFETE ÇAĞRI

"Biz seçimler sonrasında iç muhasebesini yapan, kendini yenilemeyi, güncellemeyi başaran bir geleneğe sahibiz. Her seçim sonrasında yeni bir sayfa açtık. Rövanş peşinde koşmadık. Haksızlığa uğrasak da hakka girenlerden olmadık. Ancak ezici çoğunlukla kazandığımız 17 seçimin hiçbirinde muhalefetten böyle bir tavır görmedik. Hemen her seçim sonrasında musafahalaşmak için uzattığımız eli hep sıkılı yumruklarla karşıladık. Bu sefer farklı bir tavır sergilemelerini umut ediyoruz. Türkiye'nin ve Türk demokrasisinin selameti açısından muhalefetin de mesuliyet bilinciyle hareket etmesini bekliyoruz. Gazetecisi, yazarı, sivil toplumu, sanatçısı, siyasetçisiyle tüm muhalefet cenahının artık milli iradeyle barışmasını istiyoruz."

"Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına kavuşmanın heyecanını yaşadığımız bu yılda Türkiye'nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Buradan tüm vatandaşlarıma, ilçeleri, köyleri, haneleriyle, 81 vilayetimizin tamamında bir kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum. Gelin hep beraber Türkiye Yüzyılı'nın inşasına omuz verelim."

BİSMİLLAH DİYORUZ

"Bir asır önce milli mücadelesini Cumhuriyetin kuruluşuyla tamamlayan milletimiz, Cumhuriyetin ikinci asrını da Türkiye Yüzyılı ile taçlandıracaktır. Önümüzdeki 5 yıl boyunca bu vizyonumuzu adım adım uygulamaya geçireceğiz. Demokrasimizi darbe ürünü mevcut anayasadan kurtararak, özgürlükçü, sivil ve kuşatıcı bir anayasayla güçlendireceğiz. Gazi Mustafa Kemal'in 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesini, hakiki manasıyla pratiğe dökmekte kararlıyız. Gayret bizden tevfik Allah'tandır inancıyla bugünden itibaren Türkiye Yüzyılının inşası için bismillah diyoruz."

İTTİFAKA ÖZEL TEŞEKKÜR

Konuşmasının sonunda Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkan Önder Aksakal, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Sinan Oğan'a teşekkürlerini sundu.

4 BİN DAVETLİ KATILDI

Başkan Erdoğan'ın süvari birliğiyle Külliyeye girişi sırasında bir Osmanlı geleneği olan ve cumhuriyet tarihinde de sürdürülen 101 pare top atışı yapıldı.

Hava, Kara ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarına bağlı ordu karargahlarında da 101'er pare top atışı gerçekleştirildi.

Törende, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Armoni Mızıkası, TSK Mehteran Takımı ile TSK Tarihi Birlik de yöresel kıyafetleriyle hazır bulundu. Cumhurbaşkanılğı senfoni orkestrası programın başında müzik dinletisi sundu.

Törene, madenci, depremzedeler, şehit aileleri, gaziler, arama-kurtarma ekipleri, toplumun her kesiminden vatandaşlar ve farklı dinlere mensup dini liderlerin arasında bulunduğu 4 bin kişi katıldı.

Törene katılanlara günün anısına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Göreve Başlama Töreni'ne özel basılan üzerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin kabartması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ismi ve imzasının yer aldığı hatıra para takdim edildi.

Törenin ardından, Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi üzerinde gösteri uçuşu yaptı.

11. CUMHURBAŞKANI GÜL DE TÖRENDEYDİ

11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'ne katılarak protokolde ön sıralardaki yerini aldı. Başkan Erdoğan, konuşmasının sonunda "Halef-selef olduğumuz eski Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül Bey'e de huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.

CANLA BAŞLA ÇALIŞACAĞIZ

Başkan Erdoğan, TBMM'deki yemin töreninin ardından Anıtkabir'e geçti. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine Türk Bayrağı'nı simgeleyen çelenk sunan Erdoğan, Anıtkabir Özel defterini imzalayarak 'Türkiye Yüzyılı' vurgusu yaptı: "Aziz Atatürk, Türkiye bir seçim sürecini daha tüm dünyaya örnek gösterilecek rekor bir katılımla ve demokrasi şöleni havasında suhuletle neticelendirdi. Bir 5 sene daha ülkemize ve necip milletimize hizmet edecek olmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin de güvenoyu aldığı bu seçimlerin milletimizin önünde yeni bir dönemin kapılarını açtığına inanıyoruz. Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için canla, başla çalışmayı sürdüreceğiz."

DÜNYA LİDERLERİ TEBRİK SIRASINDA

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni'ne 21'i devlet başkanı, 13'ü başbakan 78 ülkeden üst düzey temsilci ile birlikte Türk Devletleri Teşkilatı, NATO Genel Sekreteri ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri katıldı. Erdoğan hepsini tek tek selamladı, teşekkür etti.

LİDERLERE ÖZEL TEŞEKKÜR

Başkan Erdoğan, kendisini törende yalnız bırakmayan tüm devlet ve hükümet başkanlarına teşekkür etti. Törene Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo Ondimba, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Karadağ Cumhurbaşkanı Yakov Milatoviç, Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou N'Guesso, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Togo Cumhurbaşkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin Çuppu, Gine Devlet Başkanı Mamady Doumbouya, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha, Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkan Yardımcısı Ding Zhongli, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelka Sviyanoviç, Konsey Üyeleri Jelko Komşiç ile Denis Beçiroviç'in yanı sıra Bosna Hersek Sırp Entitesi Başkanı Milorad Dodik, eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, eski KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, eski Bosna Hersek Başkanlık Konseyi üyesi Bakir İzzetbegoviç, eski İsveç Başbakanı Carl Bildt katıldı.

DEVLET BAHÇELİ TESLİM ETTİ

Başkan Erdoğan, Meclis'e gelişinde Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli tarafından resmi törenle karşılandı. Tören kıtasını selamlayan Erdoğan, mazbatasını Devlet Bahçeli'den aldı, ardından Cumhurbaşkanlığı yeminini etti.

AZİZ SANCAR DA TÖRENDE

Yemin törenini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AYM Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve yüksek yargı başkanları , YSK Başkanı Ahmet Yener, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları ile Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ve STK temsilcileri izledi.

HAZIMSIZLIK SÜRÜYOR

Seçimlerde ağır yenilgi alan CHP ve Yeşil Sol Parti'deki Erdoğan hazımsızlığı devam etti. Recep Tayyip Erdoğan'ın Genel Kurula gelerek mazbatasını aldığı sırada muhalefet sıralarından CHP ve HDP'li vekillerin ayağa kalkmadığı görüldü. İYİ Parti, DEVA, Gelecek, Saadet Partililer ise ayakta selamladı ancak alkışlamadı. HDP ve CHP aynı tutumu yemin töreni sırasında da göstermişti.