Türkiye'nin yeni keşfi dünyada ses getirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Karadeniz'de açıkladığı yeni gaz rezervi müjdesi uluslararası medyada geniş yer buldu. 135 milyar metreküplük son keşif uluslararası ajanslar tarafından ‘son dakika' olarak duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı 135 milyar metreküplük yeni doğalgaz keşfi dış basında da geniş yer aldı. Gelişmeyi İngiliz Reuters haber ajansı son dakika verdi. Bosna Hersek medyası da gelişmeyi "Erdoğan Türkiye'yi şahlandırdı" ifadeleriyle duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fatih sondaj gemimiz, Sakarya gaz sahasındaki Amasra -1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Karadeniz'deki toplam gaz keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Amasra-1 kuyusunun çevresindeki sondajlama çalışmalarımız sürüyor. Yeni müjdeli haberler bekliyoruz" açıklamasını yapmıştı.

2023'TE ŞEBEKEDE

Reuters, müjdeyi "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin güney Karadeniz'de 135 milyar metreküp ek doğal gaz keşfettiğini ve bölgedeki toplam keşfi 540 milyar metreküpe çıkardığını söyledi" ifadesiyle duyurdu. Haberde, geçen yıl Fatih gemisinin 405 milyar metreküp gaz keşfettiği hatırlatılarak, Erdoğan'ın, 'Türkiye'nin Amasra-1 sahasında ek keşif yaptığını ve bölgeden daha fazla iyi haber beklediği' ifadelerine yer verildi. Alman Der Spiegel haberi okuyucularıyla, "Erdoğan Karadeniz'de yeni doğalgaz keşfini duyurdu" başlığıyla paylaştı. Frankfurter Allgemeine Zeitung da aynı başlıkla habere yer verdi. Haber, Yunanistan'da da büyük yankı uyandırdı. Yunan Kathimerini Gazetesi, haberinde "Türkiye, saha gelişimini hızlandırmak için üç sondaj gemisinden ikisini kullanıyor. Ankara, 2027 veya 2028'de başlayan sürekli plato üretimiyle 2023'te Sakarya sahasından ana şebekesine gaz pompalamayı hedefliyor" dedi.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYA KATKI

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi Direktörü Bora Şekip Güray, yeni gaz keşfine ilişkin Türkiye enerji sektörünün sürdürülebilir büyümesine çok boyutlu fayda sunmasının beklendiğini bildirdi. Güray, "Bu adımlar enerji ithalat faturasının azaltılmasına katkı vere-cektir" dedi.

Bloomberg: Çalışmalar hızlandırıldı

ABD'Lİ Bloomberg'in haberinde de şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye, son yıllarda kıyılarında petrol ve gaz arama çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye yılda tükettiği 50 milyar metreküp gazın neredeyse tamamını ithal ediyor. Yetkililer, yerli üretimin ülkenin gaz talebini 2030 yılına kadar yılda 80 milyar metreküpe çıkarmasını bekliyor."

Filyos, ticaretin kuzey kapısı olacak

Filyos Limanı'nın, Türkiye'nin 'mavi vatan'daki hakimiyetini güçlendireceği ve ülke ticaretinin 'kuzeye açılan geçidi' görevini üstleneceği öngörülüyor. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Araştırma Görevlisi Dr. Umur Bucak, "Filyos Limanı, ortaya koyduğu yüksek kapasiteyle, Türkiye ticaretinin kuzey kapısı olacak" diye konuştu.