Türkiye'nin gururunu dünya konuşuyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekileri taşıyan helikopterin enkazını bulan AKINCI TİHA, dünya basınında geniş yer buldu. Gazete ve televizyonlarda AKINCI'nın başarısı ve üstün teknik özellikleri anlatıldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin enkazını Bayraktar AKINCI TİHA tespit etti. Başkan Erdoğan'ın 'yardıma hazırız' açıklamasının ardından Tahran'dan yardım talebi geldi. Batman'dan kalkarak saat 00.45'te Van'dan İran sınırına giriş yapan AKINCI TİHA, zor koşullarda yaptığı görev uçuşunda saatler 02.22'yi gösterdiğinde enkaz bölgesinde ısı kaynağını tespit edip görüntüleri ve koordinatları İran'a gönderdi. AKINCI sayesinde enkaza 97 dakikada ulaşıldı.

'ISI KAYNAĞININ İZİNİ SÜRDÜ'

AKINCI'nın başarısı ve üstün teknik özellikleri, dünya basınında geniş yer buldu. Rus haber ajansı TASS, düşen helikopterin yerinin Türk İHA'sı tarafından bulunduğunu yazdı. The Daily Guardian gazetesi de Türk İHA teknolojisinin başarısını öne çıkaran bir habere yer verdi. "Türk İHA'sının ısı kaynağını tespiti sonrası kurtarma ekipleri harekete geçti" manşeti atıldı. Çinli basın kuruluşu CGTN'nin geçtiği haberde "Türk İHA'sı, Reisi'nin düşen helikopterinin ısı kaynağının izini sürdü" denildi.

GÖRÜNTÜLER ANLIK PAYLAŞILDI

İngiltere'de yayın yapan The Telegraph ve İngilizce yayın yapan El-Arabiya internet sitesinde, AKINCI İHA'nın çektiği görüntülere yer verdi. İsrail medyasından Jerusalem Post da AKINCI TİHA'nın üstün teknolojik özellikleri ve başarılı görev performansını aktardı. İtalyan Corriere gazetesi, sosyal medya hesabından AKINCI'nın, Reisi'nin helikopterinin düştüğü yeri tespit ettiği görüntüleri paylaşarak, "Felaket bölgesi, ısı kaynaklarını tespit eden bir Türk insansız hava aracı tarafından tespit edildi" ifadesini kullandı. Hollandalı kamu yayıncısı NOS, "Türk insansız hava aracı, gece yarısı termal kamera ile helikopterin yerini tespit etmeyi başardı" bilgisini verdi.

AKINCI'nın enkazın yerini bulmasından sonra cenazeler bölgeden alındı.

TÜRKSAT DESTEĞİYLE AKINCI VADİLERE DALDI

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde düzenlenen Sağlık Bilimleri Teknoloji Zirvesi sonrası AKINCI TİHA'nın İran Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetinin bulunduğu helikopterin enkazının yerinin nasıl tespit edildiğini anlattı:

EKİBİN BAŞINDAYDI

"Baykar'da ben de iş- yerindeydim ekiplerle çalıştım. O gün meteoroloji zorlu koşullar olduğundan, sınır dışı operasyon gerçekleşeceğinden, böylesine önemli bir görev olduğundan geceleyin silahlı kuvvetlerden bizlere ulaşanlar oldu. Gece 23.00 gibiydi. Hazırda görevde olan silahlı bir AKINCI hızlıca yönlendirildi. İran tarafı istemeyince hemen diğeri hazır edilip kaldırılıp çok kısa sürede oraya sevk etti."

HAVA KÖTÜYDÜ

"Rekor bir süre içinde kalkış yapıp sınırı geçti. O şartlarda 160 km'ye yakın rüzgar vardı. Yoğun hava muhalefetinin olduğu coğrafyada vadilerin içine girerek görevi gerçekleştirme durumunda kaldı. Görüntü alabilmek için vadilere girmemiz gerekiyordu. İnsanlı bir hava aracının uçamayacağı şartlardı, Akıncı insansız olarak yapabildi. Arazinin en yüksek seviyesi 9.700 feet'teydi. Görüntü alabilmek için vadiye dalış yaptık. Bunun için uydu haberleşmesine ihtiyacınız var. TÜRKSAT uyduları kullanıldı. En ufak bir aksaklık olmadan operasyon tamamlandı."

GÜCÜMÜZ GÖRÜLDÜ

"Gece 23.00'ten sabaha kadar Türk Silahlı Kuvvetleri büyük bir özveriyle çalıştı. TSK dünyaya damgasını vuracak kurtarma operasyonu gerçekleştirdi. Başlı başına bu operasyonel kabiliyet tüm dünyada damgasını vurdu."