Türkiye'nin en ucuz içme suyu

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı'nın girişimleriyle Akdağ'ın eteklerine kurulan hidroelektrik santralinden (HES) ayda 3.7 milyon TL'lik gelir elde ediliyor. Türkiye'nin en ucuz suyunu içen Amasyalılar, suyun tonuna sembolik olarak 1 lira ödüyor.

Amasya Belediyesi'nin kentin en yüksek dağı Akdağ'ın yamaçlarına kurduğu hidroelektrik santralinde enerji üretimi başladı. Hayata geçirdikleri proje ile içme suyu hattı üzerindeki santralden elde edilen aylık yaklaşık 3 milyon 700 bin liralık gelirle su bedelini dengeleyip, Amasyalılara bayramlarda ücretsiz olmak üzere tonu 1 liradan Türkiye'nin en ucuz suyunu verdiklerini söyledi. Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, şunları söyledi: "Matematiği ve tüccarlığı iyi bilirim. Bu suyun bize eskiden maliyeti vardı, elektrik ücreti vardı. Sadece kuyulardan aylık 2.5 milyon lira elektrik ücreti ödüyorduk. Şimdi ödemiyoruz. Suyumuz kaynağından geliyor. Ayrıca hidroelektrik santralimizden aylık 3 milyonun üzerinde para kazınıyoruz. Oradan kazandığımız parayla Amasyalılara Türkiye'nin en ucuz içme suyunu tonunu 1 lirandan veriyoruz."

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, kent genelinde yaptıkları projeleri anlattı.

'ENERJİ ÜSSÜ OLACAK'

Türkiye'de belediye tarafından ilk kurulan doğa dostu HES'ten 2.8 megavat elektrik üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Sarı, "Kurduğumuz tesisle Amasya'mızdaki hanelerin üçte birinden fazlasının elektriğini karşılayabiliyoruz. GES ve RES santrali için de düğmeye bastık. Akdağ'ın yenilenebilir enerji üssüne dönüşmesi için aynı alana güneş enerji santrali ve rüzgâr enerji santrali oluşturmak için de düğmeye basıldı. Burada hem üretimi yükselteceğiz hem de Cenab-ı Hakk'ın nimetlerinden, güneşinden ve rüzgârından faydalanacağız" diye konuştu.

KENTİN İLK ULUSLARARASI MARKA OTELİ BİTMEK ÜZERE

İnşasına devam edilen Hilton Garden Inn Otel projesi, Amasya'nın tarihi yerlerine, ofis ve perakende satış noktalarına yürüme mesafesinde olup tarih ve kültür keşfinden iş seyahatlerine kadar birçok ihtiyacı karşılarken Amasya esnafının ekonomisine de can verecek. Belediye binasının arsasını satın alarak kazandırdığı alan üzerine inşaatı başlanan 5 yıldızlı Hilton Gardenn Inn Oteli yapımı tamamlandığında 10 bin m2'lik bir alan üzerinde olup yurtiçi ve yurt- dışından birçok turist ağırlayacak. 5 yıldızlı otel projesi için çok emek verdiklerini ve geri sayım yaptıklarını belirten Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, şunları söyledi:

100. YILDA HİZMETTE

"Bu şehir dünya şehri olmalı. Geldiğimiz günden beri bunu söylüyoruz ve icraatlarımız ile bu söylediklerimizi taçlandırıyoruz. Amasya, 8500 yıllık tarihi, eşsiz coğrafyası ve doğal güzellikleriyle 'yaşayan müze' olarak kabul ediliyor. Biz de bu güzel memleketimize daha da can vermeyi hedefliyoruz. 100 oda, 2 çok amaçlı salon, 600 m2 spa alanı, 1 adet topluma açık pastanesi, Yeşilırmak ve Harşena dağı arasına yerleştirilmiş tamamen şeffaf lobi ve restorandan oluşuyor olup şehir siluetine uygun olarak 2 kat şeklinde tasarlanmıştır. Amasya'nın ilk uluslararası marka oteli olacak olan Hilton Garden Inn şehir merkezinde bulunan bir tesis olacağı için ulaşım olarak da kolaylık sağlayacak. İnşaatı tüm hızla devam eden oteli hemşehrilerimiz ile Cumhuriyetimizin 100. yılında buluşturmayı amaçlıyoruz."

AMASYA'YI UÇURACAK TELEFERİK PROJESİ

Amasya'da Ferhat Dağı ile kent merkezi arasında konuşlanacak teleferik projesine yakında başlanıyor. Belediye Başkanı Mehmet Sarı, uzun yıllardır hayal edilen projeyi gerçekleştirerek 12 Haziran 2023'te hizmete sunmayı planladıklarını açıkladı.

Adını Ferhat ile Şirin efsanesinden alan dağın zirvesindeki 380 dönümlük alanda seyir terasları, çeşitli sosyal donatı alanları ve kafeteryalar yapılacak. Projenin yakın zamanda ihaleye çıkması bekleniyor. Yeşilırmak'ın gerdanlık gibi süslediği 8 bin 500 yıllık açık hava müzesi görünümündeki şehre bu önemli projeyi kazandırmak için gayret gösteren Belediye Başkanı Sarı, "Amasya'da 1923'ten bu güne kadar 36 belediye başkanı görev yapmış. 1960'lı yıllardan sonra gelen tüm belediye başkanlarının bir teleferik hayali olmuştur. Biz büyüklerimizin bu hayalini gerçekleştireceğiz" dedi. Sarı, belediye açık otoparkından başlayıp Ferhat Dağı zirvesinde son bulacak 1553 metre uzunluğunda yapılacak teleferik sisteminin gondol tip şeklinde 8 kişilik tasarlanmış panoramik görünüm, 22 adet kabin ve saatte bin kişi taşıma özelliğine sahip olacağını söyledi.

ÜLKENİN EN BÜYÜK HAYVAN BARINAĞI HİZMETE GİRİYOR

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, 11 bin metrekare alana yapılan açık ve kapalı olmak üzere bölgenin tam donanımlı modern hayvan barınağının son durumunu inceledi. Amasya adına önemli bir hizmetin yapım aşamasında sona gelinmesinin mutluluk verici olduğunu söyleyen Vali Mustafa Masatlı, şunları kaydetti: "Orman Bölge Müdürlüğü'nden 49 yıllığına belediyemize tahsis edilen ve inşaası süren Modern Sokak Hayvanları Barınağı'mızda sona gelindi. İlk defa burada alttan ısıtma sistemli dünyaya örnek olacak çalışmalar yapıyoruz. Burası yaklaşık 500 sokak hayvanına ev sahipliği yapacak. Kurulacak tesisimizde röntgen cihazı, ultrason cihazı, ameliyathane, müşahede, karantina odası ve laboratuvar üniteleri olacak. Kedi evleri, yabani hayvan bölümü, evcil hayvan bölümü, doğal yaşam alanı bulunan modern bir barınak olacak. Minik dostlarımız için alttan ısıtma sistemi olan mekanlar hazırlıyoruz. Barınağımıza alacağımız her sokak hayvanının aşıları, tedavileri ve kısırlaştırması yapılacak."

45 GÜN SONRA HİZMETTE

Türkiye'de olmayan bir şey yaptıklarını, doğal alanda hayvanların gezmelerini sağladıklarını belirten Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, "Gördüğünüz ormanlık alanda hayvanlarımız gezip akşam evlerine geliyor. Biz buraya barınak demiyoruz. Komplike hayvan oteli. Alttan ısıtma, ilk defa, röntgen ameliyathane gibi istenen özelliklerin olduğu komplike bir alan oluyor. Ücretsiz hayvan sahiplenebilirsiniz, haycanlarınızı tatile giderken ücretsiz bırakabiliyorsunuz. Onun için Türkiye'de tek. Nasip olursa 45 gün sonra açıyoruz. Buranın devreye girmesiyle sokakta hayvanların zarar görmesinin önüne geçiyoruz. Bunu kabullenmemiz mümkün değil ve en büyük cezaya çarptırılmalı diye düşünüyorum. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, evlerinizde aşısız hayvan bulundurmayın, getirin biz ücretsiz aşılayalım. Onların sağlık taramasını biz yapalım" dedi.