1
ABD Senatosu, Ulusal Yetkilendirme Yasası’nı (NDAA) kabul etti. Yasada Türkiye’ye F-35 satışının durdurulması yer alıyor. Türkiye’nin 25 milyar dolarlık F-35 siparişi bulunuyor. Tasarıda ABD ve Türkiye ilişkileri hakkında bir rapor hazırlanması ve bu rapor hazırlanana kadar askeri teçhizatların teslimatının durdurulmasıyla ilgili maddeler yer alıyor. Durdurma kararına gerekçe olarak, ABD’li papaz Andrew Brunson’ın tutukluluğunun sürmesi ve Ankara’nın Rusya’dan satın alacağı S-400 füzeleri gösterildi. Kabul edilen metin Trump onayına sunulacak. Trump’ın tasarıyı ya onaylayacak ya da Kongre’ye geri gönderecek.
ORTAKLIĞA AYKIRI
İzmir’de medya temsilcileri ile bir araya gelen Başbakan Binali Yıldırım, “Karar talihsiz bir gelişme, Türkiye alternatifsiz değil. ABD Senatosu’nun böyle bir teşebbüste bulunması esef verici. Bu teşebbüsler stratejik ortaklık ruhuna aykırı” diye konuştu.
TÜRKİYE ÇIKARILAMAZ
NTV’ye konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “F-35’lerle ilgili 21 Haziran’da ilk teslim için Türkiye davet edildi. 2 uçağın uçağın teslimi, ondan sonra eğitim süreci olacak zaten. Bu çok taraflı, çok kapsamlı bir proje. Öyle ‘ben istedim iptal ettim’ veya ‘Türkiye’yi çıkarmak istiyorum’ olmaz” dedi. İlişkilerin bu şekilde sağlıklı yürütülemeyeceğini belirten Bakan Çavuşoğlu, “Gelin konuşalım, Münbiç’te olduğu gibi. Türkiye önemli bir müttefik, Türkiye NATO’yu riske atacak hiçbir oluşumun içinde olmaz. Bunu bahane ederek yaptırım testleri içinde olmasınlar” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE 25 MİLYAR DOLARLIK SİPARİŞ VERDİ
Türkiye, F-35 programının hem tedarikçi ortağı hem de alıcısı. Programın askıya alınması fikrinin üretime etkisi merak ediliyor zira F-35’in bazı parçaları Türkiye’de üretiliyor. Şu ana kadar Türkiye 116 adet uçak sipariş etti. Toplam alım maliyetinin 25 milyar dolar olduğu açıklandı.
F-35’E KARŞI SU-57
Türkiye’nin, ABD’nin F-35 restine karşılık olarak elinde birden fazla silah bulunuyor. Bu kozlardan biri, Rusya'yla işbirliğini daha da artıracak adımlar. Türkiye’nin F-35’lerin muadili olarak gösterilen Rus SU-57’lere (T-50) yönelebileceği belirtiliyor. Rusya’nın geliştirme aşamasında olduğu Sukhoi SU-57 uçağının maliyeti, F-35’lerin neredeyse yarısı kadar. SU-57’lerin yetişmemesi halinde ilk etapta SU-35’ler ardından SU-57’lerin devreye girebileceği ifade ediliyor.
KARARIN ARKASINDA SKANDAL GERÇEKLER
PKK VE FETÖ’YE DESTEK MEKTUBU
Aralarında James Lankford'un da (solda) olduğu FETÖ güdümlü senatörler, PKK ve FETÖ'ye destek çıkarak F-35 satışına karşı çıktı.
ABD’nin senato tarafından kabul edilen ‘Türkiye’ye F-35 verilmesin’ maddesinin perde arkasında FETÖ savunucusu senatörlerin Türkiye’nin PKK ve YPG’yi vurması ile FETÖ ile mücadelede tutuklanan örgüt üyelerini bahane ettiği ortaya çıktı. Durdurma kararında etkili olanlardan biri olan FETÖ’nün ABD’deki en büyük hamilerinden Oklahoma’lı Senatör James Lankford, FETÖ’ye destek veren ve bağış alan çok sayıda senatörle birlikte, Türkiye’nin PKK’yı ve YPG’yi vurmasını gerekçe göstererek, F-35’lerin satışının durdurulması amacıyla geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı James Mattis’e bir mektup yazdı. Bu isimlerin FETÖ elebaşı Gülen’i ayrıca savunmaları da dikkat çeken noktalar arasında.
ERDOĞAN HEDEFTE
Mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı duyulan kin, özellikle satırlara yansıyor. ABD’nin Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasının ardından Erdoğan’ın İsrail’e “terörist devlet” dediğini, Yunanistan’ın topraklarını taciz ederek provoke ettiği ve 40 yıldan fazla bir süredir Kıbrıs’ta işgalci olduğu gibi karalamalar mektuptayer aldı. İzmir’de FETÖ’den tutuklu bulunan Rahip Brunson gibi isimlerin cezaevlerine konulduğu, bunun sebebinin ise FETÖ eleşabının iadesi için Türkiye’nin elini güçlendirme çabası olduğu ileri sürüldü.