Türkiye'den tarihi başvuru! İşgalci İsrail hesap verecek

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhindeki soykırım davasına müdahillik beyanını, Divan'a sundu.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi ve TBMM Milletvekillerinden oluşan heyet, Türkiye'nin müdahillik beyanını bugün UAD Yazmanlığına iletti.

Büyükelçi Selçuk Ünal ve AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan'dan oluşan heyet, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına Türkiye'nin müdahillik bildirimini teslim etti.

Türkiye böylece Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya'nın ardından UAD'deki Güney Afrika-İsrail arasındaki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan yedinci ülke oldu.

Türkiye, bu zamana kadar müdahillik bildiriminde bulunan en önemli bölge ülkesi olarak öne çıkıyor.

Divan Statüsü'nün 63. Maddesi kapsamında müdahillik bildirimi yapan Türkiye'nin girişimi hakkında davanın tarafı olan İsrail ve Güney Afrika'nın Divan tarafından bilgilendirmesi ve bu iki ülkenin de Türkiye'nin müdahillik bildirimine ilişkin gözlemlerini Divan'a sunması bekleniyor.

İSRAİL ÜZERİNDE BASKI KURULMALI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik başvurusunun Uluslararası Adalet Divanı'na sunulduğunu açıkladı.

Bakan Fidan uluslararası toplumun soykırımı durdurmak için üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtirken "İşlediği suçların cezasız kalmasından cesaret alan İsrail, her geçen gün daha fazla masum Filistinliyi öldürüyor. Uluslararası toplum İsrail ve destekçileri üzerinde gerekli baskıyı kurmalıdır. Türkiye, bu yolda elinden gelen her türlü gayreti gösterecektir" ifadelerini kullandı.

"İNSALIK ADINA ATILMIŞ GÜÇLÜ BİR ADIM"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik başvuruya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Netanyahu ve soykırım şebekesinin insanlığa karşı işlediği suçların, insani değerler adına mahkum edilmesi için çalışmayı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Müdahillik kararımız, ülkemizin Filistin konusunun hukuk ve adalet çerçevesinde çözümüne atfettiği önemin yansımasıdır. İnsanlık vicdanı ve uluslararası hukuk, İsrailli yetkililerin hesap vermesini sağlayacaktır" ifadelerine yer verildi.

"TARİHİ BİR ADIM"

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik bildirimini sunmasının Filistin davasının geleceği açısından somut ve tarihi bir adım olduğunu bildirdi.

BAŞVURU SONRASI TBMM HEYETİNDEN AÇIKLAMA

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, Lahey'de Türkiye'nin Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhinde açtığı soykırım davasına müdahillik başvurusunun ardından açıklamalarda bulundu.

Yüksel, "İsrail hiçbir kural tanımazlığını dünyaya en açık biçimde göstermiştir. Netanyahu ve cinayet şebekesi daha fazla kan dökerek siyasi ömrünü uzatmaya çalışmaktadır" ifadelerini kullandı.