HABER MERKEZİ
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrailli bakan ve siyasetçilerin Batı Şeria'nın ilhakına yönelik ifadelerini en güçlü biçimde reddediyoruz." denilerek bu tür beyanların, İsrail'in uluslararası hukuka aykırı yerleşim politikalarının ve işgali kalıcı hale getirme yönündeki çabalarının açık bir göstergesi olduğu vurgulandı.
Açıklamada, özellikle ateşkes girişimlerinin sürdüğü bir süreçte yapılan "sorumsuz ilhak çağrılarının" uluslararası toplumun uzun yıllardır benimsediği çözüm ilkelerini yok saydığına işaret edilerek Filistin topraklarına yönelik sistematik müdahaleler ve Filistin halkının yerinden edilmesine yönelik uygulamaların, bölgedeki kırılganlığı daha da derinleştirdiğinin açık olduğu belirtildi.
Orta Doğu'da kalıcı barış, karşılıklı güven ve istikrarın tesisi için Filistin halkının meşru haklarının tanınması ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiği bir kez daha vurgulandı.
İsrail'de koalisyon hükümetinin iktidar partisi Likud'un tüm bakanları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya işgal altındaki Batı Şeria'nın ay sonuna kadar İsrail'e ilhakını talep eden bir mektup yazmıştı.
"NETANYAHU HÜKÜMETİ HER GÜN YENİ BİR NAZİ SİYASETİNE İMZA ATIYOR"
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrailli bakan ve siyasetçilerin Batı Şeria'nın ilhakına yönelik ifadelerine sert tepki gösterdi.
Çelik, Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletine karşıt her girişimi reddediyoruz" ifadelerini kullandı.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in paylaşımının tamamı şu şekilde:
Netanyahu hükümetinin üyelerinin Batı Şeria'nın ilhak edilmesine dönük açıklamaları yeni bir saldırganlıktır.
Netanyahu hükümeti her gün yeni bir Nazi siyasetine imza atıyor. Bu tüm dünya için tehdittir. Çağdaş Nazilerin bu saldırganlığına karşı herkes birlikte hareket etmelidir. Başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletine karşıt her girişimi reddediyoruz.
"BATI ŞERİA'YI İLHAK ETME" ÇAĞRILARINI KINADI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail hükümet üyelerinin "Batı Şeria'nın ilhak edilmesine" yönelik açıklamalarını kınadı.
Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
"İşgalci İsrail'in hükümet üyelerinin 'Batı Şeria'nın ilhak edilmesine' yönelik açıklamaları, uluslararası hukukun açık bir şekilde ihlalidir ve asla kabul edilemez. İsrailli yetkililerin bu provokatif açıklamalarını ve olası ilhak planlarını en güçlü şekilde kınıyor ve reddediyoruz. Bu tür sorumsuz açıklamalar, Filistin halkının temel hak ve özgürlüklerini hiçe saymaktır."
Batı Şeria'nın işgal altındaki Filistin topraklarının bir parçası olduğunu ve öyle kalacağını vurgulayan Tunç, herhangi bir ilhak girişiminin, Birleşmiş Milletler kararları ve uluslararası hukuk açısından geçersiz olduğunu belirtti.
Tunç, uluslararası toplumun, bu hukuk dışı söylemlere ve olası fiili adımlara karşı net tavır alması gerektiğinin altını çizdi.