Türkiye'den ABD'ye uyarı: PKK/YPG'ye verdiğiniz desteği sonlandırın

Türkiye, terör örgütü PKK/YPG'ye hava savunma sistemi gönderen ABD'yi sert dille uyardı. ABD'nin terörle mücadelede samimi olmasını isteyen MSB kaynakları, “Teröre verdiğiniz tüm yardım ve desteği sonlandırın'' çağrısında bulundu.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, ABD'nin Suriye'ye Avenger Stinger hava savunma sistemlerini naklederek bunları terör örgütü PKK/YPG'ye verdiğine dair haberlere ilişkin açıklama yaptı.

'SAMİMİ OLUN' ÇAĞRISI

TSK'nın savunma ve güvenlik konusunda her gelişmeyi yakından takip ettiğini belirten bakanlık kaynakları, "ABD, bölgede bulunan kendi üslerinin hava savunmasını sağlamak maksadıyla Avenger Stinger hava savunma sistemleri göndermiştir. Müttefikimiz ABD'den beklentimiz, daha önce DEAŞ'la mücadele bahanesiyle terör örgütü PKK/YPG-SDG'ye verdiği tüm yardım ve desteği sonlandırması, bir terör örgütüyle işbirliği yapılarak başka bir terör örgütüyle mücadele edilemeyeceğini anlaması ve terörle mücadelemize samimi destek vermesidir" ifadelerini kullandı.

Aralarında ABD askerlerini taşıyan zırhlı araçların da bulunduğu 40 araçlık konvoy, Haseke'ye bağlı Şeddadi ilçesindeki askeri üsse gitti. Konvoyda 4 adet Avenger hava savunma sistemi dikkat çekti.

İTALYAN GEMİSİ DURDURULDU

MSB kaynakları, Ege'nin güneyinde Türk deniz yetki alanına girmeye çalışan bir İtalyan gemisiyle ilgili gerginlik yaşandığına ilişkin haberlere açıklama yaptı. İtalyan bayraklı R/V IEVOLI RELLUME kablo döşeme gemisinin Türk deniz yetki alanlarına giren bölgelerde çalışma yapılabilmesi için izin alması gerektiğini bildiren kaynaklar, söz konusu geminin 22 Temmuz'da deniz yetki alanımıza girmemesi konusunda uyarıldığı ve İtalyan bayraklı geminin Türk gemileri tarafından engellendiği belirtildi.

Kaynaklar, "Yapılan koordinasyon neticesinde belirtilen koordinatlarda çalışma yapılmasına izin verilmiş ve Deniz Kuvvetlerimize ait gemiler refakatinde faaliyetini tamamlayarak kıta sahanlığımızdan ayrılmıştır. Bahse konu geminin faaliyetleri bölgede bulunan Deniz Kuvvetleri unsurlarımızca yakından takip edilmektedir. Deniz yetki alanlarımıza saygı duyan ve işbirliği yapan Yunan ve İtalyan makamlarına teşekkür ediyoruz" bilgisini verdi.

RUSYA İLE ORTAK DEVRİYE

İdlib'de Rusya ile ortak devriyelerin yeniden başlayıp başlamayacağına dair soruyu cevaplayan kaynaklar, "Muhataplar ile görüşmeler sürmektedir. Türkiye, bölgede istikrar ve barışa katkı sağlayacak hiçbir çabadan çekinmemektedir" cevabını verdi.

IRAK'IN KUZEYİNDE KİLİT KAPANACAK

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid'in eşi ve ülkenin eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin baldızı Shanaz İbrahim Ahmed'in "TSK'nın operasyonları sivil halka zarar veriyor" şeklindeki sözlerinin asılsız olduğunu belirten MSB kaynakları, "Bu ithamların Irak'ın genelini yansıtmadığı açıktır. Kaldı ki Irak tarafı da PKK'yı yasaklı örgüt olarak ilan etmiştir. Irak'ın kuzeyinde kilit kapanacak ama terörle mücadele hiçbir zaman bitmeyecek. 'Terör' kelimesi bu coğrafyadan tamamen silinene kadar mücadelemiz devam edecek" mesajını verdi.

SON BİR HAFTADA 94 TERÖRİST ETKİSİZ

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda, son bir haftada biri kırmızı kategoride toplam 94 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. 1 Ocak'tan beri imha edilen terörist sayısının 1521 olduğu belirtildi.