FETÖ’nün yurt dışı eğitim yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma derinleşiyor. Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde ilerleyen soruşturmada, örgütün faaliyet gösterdiği 111 ülke mercek altına alındı. Soruşturmanın yurt dışı okul yapılanması ve örgütün bu ülkelerdeki derneklerinde görev alarak örgütsel faaliyette bulunan şüphelileri kapsadığı öğrenildi.
1
FETÖ’nün yurt dışı eğitim yapılanmasına yönelik soruşturmalar İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülüyor. 2016 yılında başlatılan soruşturma kapsamında Kosova’da MİT tarafından yakalanan 6 FETÖ şüphelisi tutuklandı. Soruşturmada son olarak Gabon’daki 3 FETÖ üyesi MİT’in başarılı operasyonuyla yakalanarak Türkiye’ye getirildi. Şüpheliler halen gözaltında tutuluyor.
CASUSLAR ARANIYOR
Dış İşleri Bakanlığı Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde ilerleyen soruşturmada, örgütün faaliyet gösterdiği 111 ülke mercek altına alındı. Bu ülkelerde FETÖ’ye ait kurumlarda çalışan üyeler tek tek tespit edilerek, şüphelilere ‘uluslararası casusluk’ suçlaması yöneltiliyor. Soruşturmanın, FETÖ’nün 111 ülkedeki tüm yurt dışı okul yapılanması ve örgütün bu ülkelerdeki derneklerinde görev alarak örgütsel faaliyette bulunan şüphelileri kapsadığı öğrenildi.
ANA YAPISI EĞİTİM
Soruşturma dosyasında yer alan değerlendirmelerde, FETÖ’nün ana yapısını ‘Eğitim’ sektörünün oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Özel okul, yurt, dershane, üniversitelerden oluşan bu yapıda öğrenci evleri de örgütün eğitim alanındaki faaliyet yerlerinden bir diğeri olarak göze çarpıyor. Örgütün özellikle Anadolu’dan gelen ekonomik durumu iyi olmayan çocukları yetiştirerek FETÖ’ye öncülük edebilecek zeki kişileri yetiştirmeyi hedeflediği aktarılıyor.
SERREHBERLER DENETLİYOR
FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ve örgütünün amacının, ‘açılan okullar sayesinde Türkiye’de ve çevre ülkelerde bir yönetici sınıfı oluşturma’ olduğunun son yaşananlarla doğrulandığı ifade ediliyor. Örgütün 1990’lı yıllardan itibaren yurt dışına açıldığı, örgüt adına bütün ülkeleri gezerek, tespitlerde bulunan ‘Serrehber’ pozisyonundaki kişilerin denetlediği yaklaşık 400 adet okulunun olduğu değerlendirmesi yapılıyor.
CİHANFED KONTROLÜNDE
Soruşturma dosyasında örgütün ‘International School’ isimli okullar açtığı, bu okulların açılabilmesi için İngiltere’nin izninin gerektiği vurgulanırken, patentinin de İngiltere’ye ait olduğu ifade ediliyor. FETÖ’nün yurt dışındaki eğitim kurumlarının Türkiye ile bağlantısını ise Cihan Uluslararası Öğrenci ve Kültür Federasyonu (CİHANFED) kontrolünde gerçekleştirdiği dosyada yer alıyor.
ABD’de 45 bin öğrencileri var
FETÖ’nün, ABD genelinde ‘Turkish American Alliances’ isimli federasyon bünyesinde yaklaşık 165-170 adet şirket ve kuruluşa sahip olduğu belirlenirken, bu şirket ve kuruluşların dernek, kültür merkezi, düşünce kuruluşu, eğitim teşekkülü veya özel okul şeklinde oluşturulduğu ifade ediliyor. Örgütün ABD’de 135 charter okulunun olduğu belirlenirken bu okullarda yaklaşık 45 bin öğrencinin öğrenim gördüğü soruşturma dosyasında yer aldı.