Türkiye'de tarihi takas... Ankara'da Rus-Amerikan casus değişimi

MİT arabuluculuğunda Ankara'da 7 ülke cezaevlerinde aralarında tanınmış isimlerin de bulunduğu 26 casus takası gerçekleşti. Takas, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük casus değişimi olarak tarihe geçti.

Akşam Gazetesi

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarihe geçen takas operasyonu öncesi diyalog kanallarının kurulmasını sağladı. İstihbarat diplomasisini kullanan MİT'in organizasyonu ile taraflar geçtiğimiz ay Türkiye'de bir araya getirildi. ABD, Almanya, Polonya, Norveç, Slovenya ile Rusya ve Belarus'ta cezaevinde bulunan Batı ülkeleri vatandaşları ile Rusya vatandaşları arasında gerçekleştirilecek takasın müzakereleri yapıldı ve ayrıntıları Ankara'da konuşuldu. MİT tüm bu süreçte arabuluculuk faaliyeti yürüttü.

7 UÇAK ESENBOĞA'DA

Müzakerelerin ardından ABD ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu 7 ülkenin cezaevlerinde bulunan 26 rehinenin karşılıklı takası başlatıldı. ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan 1'er uçak olmak üzere toplam 7 uçak ile rehineler Ankara Esenboğa Havalimanı'na getirildi. Havalimanında rehinelerin değiş-tokuşu yine MİT'in kontrolünde yapıldı. Rehineler, MİT personeli gözetiminde uçaklardan alınarak güvenli alanlara intikal ettirildi. Taraf ülkelerin tasdik işlemlerinin tamamlanması, sağlık kontrolleri sonrasında rehineler gidecekleri ülkelerin uçaklarına MİT'in onayı ile yerleştirildi. Taraf ülkelerin uçakların dönüşü de yine MİT tarafından sağlandı. Türkiye'ye getirilen rehinelerden 2'si çocuk, 10 rehine Rusya, 13 rehine Almanya, 3 rehine de ABD'ye nakledildi.

ÖNEMLİ İSİMLER VAR

2. Dünya Savaşı sonrası en büyük esir takası olarak tarihe geçen operasyonda tüm tarafların uzun süredir istediği önemli isimler yer aldı. Takas edilen rehineler arasında Rusya'da cezaevinde bulunan The Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovıch ile ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan, Belarus'ta cezaevinde bulunan Almanya vatandaşı paralı asker Rico Krieger, Rus muhalif İlya Yashin ve Almanya'da cezaevinde bulunan FSB subayı Vadim Krasikov gibi kamuoyunda adı sıkça duyulan isimler yer aldı.

ULUSLARARASI BARIŞA KATKI

MİT'ten takas ile ilgili yapılan açıklamada; "Dünya genelinde gerginliğin tırmandığı dönemde Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için katkı sunmaya devam etmektedir. Ülkeler arasındaki her türlü sorunda diyalog kanallarının sonuna kadar açık tutulması yönünde çağrılarını sürdüren Türkiye, tüm tarafların bir araya geldiği ortak platformlar kurma ve ara buluculuk faaliyetleri gerçekleştirme yönünde adımlar atmaktadır. MİT, uluslararası alanda çatışmaların çözümüne katkı sağlamaktadır" denildi.

TÜRKİYE DİPLOMASİNİN MERKEZİ

Takas ile ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Ankara'da tarihi bir tutuklu takası operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonda görev alan MİT personelimizi tebrik ediyorum. Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın vizyonu doğrultusunda barışçıl diplomasinin merkezi olmaya devam edecektir" dedi. Dışişleri Bakanlığından da "Müzakere sürecinin en başından, takasların gerçekleştirildiği son ana kadar bütün güvenlik önlemleri, lojistik planlamaları ve ihtiyaçları MİT tarafından yürütüldü. Türkiye, uluslararası alanda barış ve istikrarın sağlanması için her türlü katkıyı sunmaya devam edecektir" açıklaması yapıldı. ABD yönetimi Türkiye'ye teşekkür etti.

KRİTİK ROL ÜSTLENİYORUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bölge ve dünya barışının tehlikede olduğu bir dönemde Türkiye'nin rolünün çok daha önemli hale geldiğini söyledi. Çelik, "MİT Başkanlığımızın güçlü istihbarat diplomasisi sayesinde Ankara'da yedi ülkenin cezaevlerindeki 26 şahsın takası yapılmıştır. Bu sonuç, Türkiye'nin bir kere daha müzakere ve barış odaklı kapasitesini ortaya koymuştur" dedi.

PUTİN, MOSKOVA'DA KIRMIZI HALIDA KARŞILADI

Putin, takasın ardından Moskova'ya dönenleri havalimanında karşıladı. Rusya'ya verdikleri yemine sadık kaldıkları için teşekkür eden Putin, kendilerine devlet nişanı verileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, takasın ardından Amerika vatandaşlarının ülkelerine geri dönüş yolculuğundan görüntü paylaştı.