Türkiye'de bir ilk! Malazgirt Savaşı'nı havadan arıyorlar

Türklere, Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alan, drone'a entegre edilen manyetometre cihazı ile tespit edilmeye çalışılıyor.

Anadolu'yu Türk yurdu yapan, 1071'deki savaşın alanının tespit çalışmaları 12 üniversiteden 38 akademisyenin katılımıyla devam ediyor. Malazgirt İlçesi'ne 11 kilometre uzaklıktaki Gülkoru Köyü kırsalında savaşın yaşandığı değerlendirilen alan, 'drone'a entegre edilen manyetometre cihazı ile taranıyor. Daha önce bölgede ok ve mızrak uçları ile çeşitli savaş aletleri ortaya çıkaran proje ekibi, çalışmaların üçüncü yılında da elde edilecek bulgularla kentin tarihine ilişkin önemli bulgular elde etmeyi hedefliyor. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci, "Bu yıl ok ucu, kılıç, kalkan gibi metalik nesnelerin yerlerini belirleyebilmek amacıyla manyetik yöntemimizi uyguluyoruz. Drone yardımıyla belirli bir yükseklikten önceden belirlenmiş alanlarda profiller boyunca ölçümleri gerçekleştiriliyor. Bu aşama tamamlandıktan sonra 'Belirti Haritası' adını verdiğimiz manyetik haritaları oluşturuyoruz.

Drone yardımıyla gerçekleştirilen manyetik çalışmayla alanın detaylı haritası çıkarılacak.

KAZI PLANINI BELİRLEYECEK

Bu yıl aldığımız sonuçlar neticesinde gelecek yılın kazı planları ortaya çıkacak. Drone yardımıyla gerçekleştirilen manyetik çalışma, savaş alanı arkeolojisinde ülkemizde ilk defa uygulanıyor" dedi.