Türkiye'de bir ilk... Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde 'Tasarruf Timi oluşturuldu

Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi çalışanlarının gönüllü yürüttüğü ‘Tasarruf Timi' ekibi oluşturuldu. Gereksiz su ve elektrik gibi enerji tüketiminin önüne geçilebilmesi için oluşturulan ekip, hastane içerisinde personel, hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirip israfı önlemeye çalışıyor. Tim ayrıca, gereksiz ilaç kullanımının önüne geçebilmek içinde hastanenin tüm birimlerinde personelini de denetliyor.

Diyarbakır/Aksam

ŞEYHMUS ÇAKAN

İklim değişikliği ve gittikçe tüketilen doğa kaynakları sonrası oluşan enerji krizinden dolayı şayet önemli küresel ve kalıcı tedbirler alınmazsa dünyanın büyük felaketlerle karşı karşıya kalması kaçınılmaz bir durum alabilir. Bundan dolayı birçok ülke gerek üretim boyutunda ve gerekse tüketim anlamında kendi çapında birtakım tedbirler alıyor. Bu kapsamda Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği tarafından hastane bünyesinde gönüllü 'Tasarruf Timi' ekibi oluşturuldu. 'Tasarruf Timi' ile hastanede israfın önüne geçilmesi hedefleniyor.

"FARKINDALIK ALGISINI OLUŞTURMAK İSTİYORUZ"

Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, hastane gibi, insanların yoğun sirküle olduğu kurumlarda bu tür israfın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Akdağ, "Birçok kurumda olduğu gibi aslında enerji çok önemli bir değer. Temel amacımız; idari ve ekibimiz aracılığıyla bir farkındalık algısını oluşturmaktadır. Çünkü gerek bilinçli, gerek bilinçsiz bir şekilde açılan musluklarımız, açık kalan elektrik lambalarımız, klimalarımız ve sair enerji enstrümanları bize mali anlamda yüklü faturalara da neden oluyor. Aslında ergonomik ve tasarruflu kullanım anlamında bir çok kalemimiz var. Tüm hizmet içi eğitimlerde bunu vurguluyoruz. Yeni oluşturulan bu gönüllü ekibin amacı, ülkemizdeki gönüllü trafikçi vatandaşlarımız gibi, aynı şekilde bizim gönüllü elemanlarımız da , ilgili değişik alanlarda tasarruf farkındalığını oluşturuyoruz" dedi.

"ELEKTRİK VE SU FATURALARINDA DÜŞÜŞ OLDU"

Prof. Dr. Akdağ, "5 ana binamız var. Sonuçta ülke olarak bu milli değerlerimizi korumak adına ve temel anlamda çevre ve doğal kaynaklarımızı koruma adına yapılacak tasarruf tedbirleri enerji anlamında önemli bir argüman olduğunu düşünüyorum. Sağlıkta tasarruf olmaz ancak enerjide tasarruf olabilir diyoruz. Muhtemelen bu yaklaşımla birçok alan ve kurumlarda da örnek teşkil edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.