Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi: Kudüs kararı insanlığa karşı ihanettir

Ankara’da toplanan Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadı üyeleri Trump’ın Kudüs kararına sert tepki gösterdi: Bu yanlış bir adım, insanlığa ihanettir. Kararı yok hükmünde görüyoruz.

1

Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye kanadı, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına sert tepki gösterdi. KİK Türkiye kanadını oluşturan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Türkiye Kamu-Sen düzenledikleri ortak basın toplantısıyla kararı sert bir dille kınadılar.

BİZİM İÇiN YOK HÜKMÜNDEDİR

Kudüs'ün statüsüne yönelik alınan kararın bölgenin tarihi statüsüne aykırı, sorumsuzca atılmış, yanlış bir adım olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ortadoğu'da yeni çatışma alanları oluşturmaktan ve bölgeyi ateşe atmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bu kararı, kesin bir dille kınıyoruz" dedi. Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa ve Kudüs'ün, İslam toplumu için mukaddes ve vazgeçilemez bir mekân olduğunu vurgulayan Başkan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Bu karar, tüm İslam âlemine karşı saygısızca bir tutum, açık bir provokasyondur. Filistin sorununun çözümüne ve Ortadoğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbedir. Bizler reddediyor, yok hükmünde görüyoruz. Kudüs sahipsiz değildir."

TÜM DÜNYA ORTAK BİR TAVIR KOYMALI

Toplantıya Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Polat ve Türkiye Kamu- Sen Genel Dış İlişkiler Sekreteri Ahmet Demirci katıldı. Alınan kararın, küresel güvenliği tehlikeye düşüreceğini, bölgedeki hassas dengeleri ve istikrarı bozacağını, yeni çatışmalara ve provokasyonlara neden olabilecek çok tehlikeli bir adım olduğunu savunan katılımcılar, "Sadece İslam âlemi değil, Hıristiyan ve Musevi toplumları da bu karara karşı net ve ortak bir tavır ortaya koymalıdır. Bütün sivil toplumu ve uluslararası muhataplarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz" açıklamasını yaptı. (Sabah)