Türkiye yerli motorda kritik eşiği dünya rekoruyla aştı

Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300 kendi sınıfında dünya rekoru kırdı. Kırılan rekordan daha önemli olarak Türkiye'nin bu alanda kazandığı kabiliyete değinen uzmanlar, gelecek dönemde yeni motorların üretilmesinde kazanılan tecrübenin büyük rol oynayacağını belirtti.

Savunma sanayiine ilişkin sıkça sorulan "Motor yerli mi?" sorusu yapılan çalışmalarla etkisini kaybediyor. Son olarak Türkiye'nin yerli üretim ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300'ün kendi sınıfında rekor kırması buna en belirgin örneklerden birisi oldu.

TRT Haber'de yer alan habere göre, Türkiye'nin ilk orta menzilli füze motoru TEI-TJ300 dünya kamuoyunun da dikkatini çekti. TÜBİTAK, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) ve Roketsan'ın iş birliğinde 2017 yılında geliştirilmeye başlanan motor projesinde hedeflenen performansın çok ötesinde sonuçlar ortaya çıktı.

RAKİPLERDEN DAHA VERİMLİ BİR SİSTEM

Gelişmeyi değerlendiren Savunma Sanayii Araştırmacısı Kadir Doğan, bu başarının altında yatan teknik sebeplere işaret ederek muadillerine kıyasla daha yüksek seviyelere ulaşabilmenin temelinde 'daha verimli bir sistem' gerçeğinin yer aldığını belirtti.

Doğan, sözlerinin devamında "Biraz daha derinlemesine bakarsak TEI, rakiplerinden daha verimli bir kompresör tasarlamış olabilir veya türbine gelen havanın sıcaklığını daha yüksek seviyelere çıkartmış olabilir. Bunlar gibi birçok sebep saymak mümkün... Kuşkusuz bu başarı aslında teknik olarak bazı kabiliyetlerin TEI adına geliştiğini gösteriyor zira bu alanlarda lider olabilmek, bu sınıf için bile olsa kolay işler değil." şeklinde konuştu.