Türkiye yaptı, size yedirmem

Berlin yönetimi, Alman çifti film gibi bir operasyonla Gazze'den çıkaran MİT'in başarısını sahiplenmeye kalktı, ailesi izin vermedi.

İsrail'in bombaladığı Gazze'den çıkmak isteyen Alman vatandaşı çiftin yardım talebine Almanya ve ABD cevap vermedi. Yaşlı çifti MİT 4 gün süren operasyonla kurtardı. Berlin, başarıyı sahiplenmeye çalışınca aile tepki gösterdi.

NASA'da Füze Mühendisliği Ekibi Direktörü olarak görev yapan Loay el-Basyuni'nin, Filistin kökenli Alman vatandaşı ebeveynleri, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 4 gün süren kurtarma operasyonunun ardından Gazze Şeridi'nden çıkarıldı. Yaşlı çiftin oğlu Loay Basyuni, kronik rahatsızlığı bulunan anne Alya el-Basyuni (70) ile baba Muhammed el-Basyuni'yi (75) bölgeden çıkarmak için önce Almanya ve ABD makamlarından talepte bulundu ancak bu isteği karşılıksız kaldı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nden de beklediği desteği bulamayan Loay Basyuni'nin ailesine yardımcı olmak MİT devreye girdi. Operasyona 'Güvene Yolculuk' adı verildi.

AMBULANS BOMBALANDI

Ambulans eşliğinde 3 gün önce Refah Sınır Kapısı'na getirilmek istenen anne ve babanın içinde bulunduğu 5 ambulanstan oluşan konvoy İsrail tarafından vuruldu. Saldırı sonucu bir ambulans şoförü hayatını kaybetti, bombardıman kurtulan çifti taşıyan ambulans Şifa Hastanesi'ne geri dönmek zorunda kaldı. Bu esnada bölgede İsrail tüm iletişimi kestiği için irtibat kurmak adeta imkansız hale geldi. Gazze Şeridi'nden sadece ambulans eşliğinde çıkacak olan Basyuni çifti için ambulans tedarikinde sorun yaşanınca BM, Kızılhaç ve Filistin Kızılay'ı devreye girmek zorunda kaldı.

TÜRKİYE'YE GETİRİLDİLER

Tüm zorluklara rağmen Basyuni çifti, MİT operasyonu kapsamında önceki gün yeniden ambulansla yola çıkarıldı. Refah Sınır Kapısı'na ulaşan çiftin Mısır'ın onayıyla geçiş işlemi sağlandı. Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği'ne götürülen Basyuni çifti, bir süre misafir edildikten sonra Türkiye'de bulunan ailesinin yanına getirildi. Emekli doktor olan baba Basyuni, "Gerçekten çok takdire şayan bir tavırdı. Bize yemek, çay, kahve ikram ettiler. Elhamdülillah Türkiye'ye geldik. Daha sonra beni aldılar muayene ettiler" dedi. İşgal altında yaşadıklarını anlatan Anne Basyuni de "Hava biraz kararmaya yüz tuttuğunda, 'Allah'ım gece olmasın' diye dua ederdik. Çünkü saldırılar o zaman daha da şiddetleniyordu. Çocuklar çığlıklarla ağlıyorlardı" diye konuştu.

'ALMANYA PRESTİJ DEVŞİRMEYE ÇALIŞTI'

Oğul Loay Basyuni, anne ve babasının isimlerinin Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Gazze'den tahliye edilecekler listesine yazılmasına rağmen tahliye edilmelerinin geciktirildiğine dikkati çekerek, daha sonra bu durumu sosyal medya hesaplarından dile getirmeye başladığını ve bunun üzerine yanıt alabildiklerini söyledi. Almanya ve ABD makamlarının bir türlü devreye girmediğini, vurgulayan Basyuni, Türkiye'de ailesinin durumunu dile getirdiğinde karşılık bulduğunu vurguladı. Basyuni, ebeveynlerinin Refah'tan çıkmasının ardından Alman yetkililerin onları almaya geldiğine ve buradan bir prestij devşirmeye çalıştığına dikkati çekerek, "Almanlar onları almaya çalıştılar ve ısrarcı oldular. Ancak ben arayıp 'Hayır, her şeyi Türk hükümeti yaptı. Onları çıkaran da buraya ulaştıran da Türk hükümetidir. Onları buraya İstanbul'a getireceğiz' dedim" ifadelerini kullandı.