Lübnan'da yaşanan çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması olayının yankıları sürerken dünya siber güvenliğin önemini tartışıyor. Türkiye hiç durmadan yaptığı çalışmalar ve geliştirdiği son teknolojilerle dış müdahalelere karşı korunaklı durumda. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan alınan tüm önlemlerle birlikte yeni bir siber güvenlik teşkilatının da kurulması ile ilgili konunun MGK'da gündeme geldiğini bildirdi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu yönde çalışma yapılması için irade ortaya koyduğunu belirten Fidan yakın zamanda bunun hayata geçirileceğini söyledi. Fidan'ın açıklaması yankı uyandırdı.
Yerli ve milli teknoloji üretme noktasında akıllara ilk gelen isim olan Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'ın Lübnan saldırısından iki gün önce yaptığı konuşma saldırıdan sonra tekrar gündeme oturmuştu.
Bayraktar "Saatlerin, telefonların içine kadar giriyorlar. Kendi bağımsız küresel konumlama sistemimizin olması, egemenliğimiz açısından çok önemli ve stratejik. Bunu inşa edeceğiz." demişti.
ASELSAN'DAN YERLİ VE MİLLİ EL TELSİZİ: BAZ İSTASYONUNA İHTİYAÇ YOK
Türkiye, haberleşme gibi kritik bir altyapının güvenliğini sağlamak için çeşitli önlemler geliştirmeye devam ederken ASELSAN'dan dikkat çeken yerli ve milli el telsizi paylaşımı geldi.
ASELSAN, geliştirdiği yerli ve milli el telsizi "ARTCOM 5433 V/UHF-P"unun görsellerini paylaştı. Paylaşımda "akıllı telefonların yeteneklerini, baz istasyonu kullanmadan sağlayabiliyoruz." ifadelerine yer verildi.
'TÜRKİYE'NİN SİBER KALESİ' TEHDİTLERE KARŞI 7/24 TEYAKKUZDA
'Türkiye'nin siber kalesi' Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) kesintisiz çalışmayla muhtemel dijital tehditleri bertaraf ediyor.
USOM tarafından 17 milyon IP adresi siber güvenlik zafiyetlerine karşı sürekli taranıyor. Merkez tarafında, her gün 422 büyük saldırı, 11 milyon zararlı erişim isteği engelleniyor. Bu kapsamda geçen yıl 140 bin büyük saldırının önüne geçildi. Merkezin yanı sıra Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle de siber savunmada iş birliği yapılıyor.
SİBER GÜVENLİK KALKANLARI
Bu çalışmaların yanında zararlı içerikleri engellemek adına projeler de geliştiriliyor.
Çalışmalar kapsamında, tamamen kurumsal iç kaynaklarla geliştirilen yerli ve milli AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA projeleri ulusal siber güvenliğe önemli katkılar sağlıyor.