15 Nisan'da Sudan'da başlayan çatışmaların ardından Türkiye, bölgedeki vatandaşların ve Büyükelçilik personelinin güvenliği için ilk andan itibaren harekete geçti. İlk etapta 140 vatandaşın tahliye edildiği Sudan'daki gelişmeler yakından takip ediliyor.
Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi (KÇM), çatışmaların başlamasının ardından ülkedeki vatandaşlarla temas kurarak gerekli bilgilendirmeleri yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Nisan'da Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdülfettah Abdurrahman el-Burhan ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalo ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün, Sudan Dışişleri Bakanı Ali Al Sadık ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Bakan Çavuşoğlu, diğer ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla da temaslarını sürdürüyor ve birçok ülke, kendi vatandaşlarının tahliyesi için Türkiye'den yardım talebinde bulundu.
TAHLİYE SÜRECİ BAŞLADI
Edinilen bilgiye göre, Hartum'daki 140 kişilik Türk vatandaşlarından oluşan ilk grubun karayoluyla Etiyopya'ya nakledilmesiyle tahliye süreci başladı. Vatandaşlar Etiyopya'dan havayoluyla Türkiye'ye intikal ettirilecek.
Hartum Büyükelçiliği'nin belirlediği diğer iki toplanma alanındaki vatandaşlar da sahadaki güvenlik koşulları da dikkate alarak mümkün olan en kısa süre içinde tahliye edilecek.
Alınan bilgiye göre, Darfur eyaletinin Nyala şehrinde bulunan Türkiye-Sudan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Türk çalışanlarına yönelik tedbirler alınıyor ve çalışanlar da zor koşullar altında hizmet vermeye devam ediyor.
Ülkedeki tahliye çalışmalarını organize eden Hartum'daki Türk Büyükelçiliği'nin faaliyetlerini sürdüreceği ve şu aşamada büyükelçiliğin boşaltılmayacağı öğrenildi.
Öte yandan, ABD, İngiltere ve diğer bazı ülkelerin yalnızca kendi Büyükelçilik personelini Sudan'dan çıkarttığı ve herhangi bir vatandaşın tahliyesini ise yapmadığı biliniyor.