Türkiye, Sarıkamış'ta toplandı! Ecdadın izinde 109 yıllık gururla

Türkiye, Sarıkamış'ta 109 yıl önce donarak şehit düşen binlerce Mehmetçik'i unutmadı. Yurdun dört bir yanından gelen binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla kahramanları için tek yürek oldu.

AA-İHA

Sarıkamış Harekatı, 22 Aralık 1914'te başlayıp 15 Ocak 1915'te sona erdi. Allahuekber ve Soğanlı Dağları ile yörede dondurucu soğuklarda Mehmetçiğin vatan için fedakarca görev yapıp şehadete yürüdüğü harekatta, dondurucu soğuklar ve çatışmalar nedeniyle binlerce asker şehit oldu. Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve harekatın başladığı nokta Erzurum başta olmak üzere yurdun dört bir yanında harekatın 109'uncu yılında anma etkinlikleri düzenlendi. Şehitleri anmak için Türkiye'nin dört bir yanından "Bu topraklarda izin var" mottosuyla Sarıkamış'a gelen binlerce kişi, fedakar ecdadını unutmadı.

ŞEHİTLER İÇİN DUA

Binlerce vatandaş dün sabahın erken saatlerinde harekat sırasında yoğun çatışmalar yaşanan, birçok askerin çatışmada ya da donarak şehit düştüğü Soğanlı ve Allahuekber Dağları arasındaki Kızılçubuk Zirvesi'nde toplandı.

Burada Kur'an-ı Kerim okunarak, şehitler için dualar edildi. Soğuk havaya rağmen komando timlerinin de aralarında bulunduğu binlerce kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte 100 metre uzunluğunda Türk bayrağı taşındı. Yaklaşık 5 kilometrelik yürüyüş Ay Yıldız Tören Alanı'nda son buldu.

'SARIKAMIŞ SONSUZLUKTUR'

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Sarıkamış Harekatı'nın 109. yılı nedeniyle bir video paylaştı. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Sarıkamış cesarettir, sonsuzluktur. Ölümü göre göre şahlanan fedakârlık, kahramanlık, sonsuzluktur Sarıkamış. Sarıkamış şehitlerimizin şehadete yürüyüşünün 109'uncu yıldönümünde şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz."

'KAHRAMANLARIMIZI UNUTMAYACAĞIZ'

Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Bu dağlarda aslan parçaları yatıyor. Bizlere düşen bu yiğitleri unutmamak. Atatürk'e, Fevzi Çakmak Paşa'ya, Doğu'nun kahramanı Kazım Karabekir'e, şehitlerimize selam olsun. Onları unutmayıp vatanın ilelebet payidar kalmasını sağlayacağız" dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise, ecdadın 109 yıl önce burada vatan uğruna gözlerini kırpmadan ölüme yürüdüğünü belirterek, "Atalarımızın bize miras bıraktığı bu vatanı korumak ve gelecek nesillere teslim etmek görevimiz" ifadelerini kullandı.