Türkiye girişimlerin sıçrama tahtası oldu

Türkiye girişimcilik ekosistemi küresel girişimciler ve yatırımcılar için cazip bir ortam sunuyor. TÜSİAD'ın hazırladığı rapora göre Türkiye, küresel olarak genişlemek için istekli olan start-uplara etkili bir sıçrama tahtası oluyor.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) hazırladığı "Start-uplar ve Teknoloji Firmaları için Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesinin Cazibe Merkezi Olarak Türkiye" raporu, TÜSİAD Genel Merkezi'nde tanıtıldı. Rapora göre Türkiye girişimcilik ekosistemi, keşfedilmeyi bekleyen eşsiz fırsatlarıyla küresel girişimciler ve yatırımcılar için cazip bir ortam sunuyor. 3.000'den fazla start-up, çok sayıda unicorn, VC ve CVC gibi fon sağlayıcı ve kitlesel fonlama platformunun varlığıyla ekosistem, girişimcilik ruhunu benimseyen tüm paydaşlara kapılarını açıyor. EMEA ülkeleri genelinde Türkiye'nin güçlü bir varlığa sahip olduğunu ortaya koyan rapora göre Türkiye, küresel olarak genişlemek için istekli olan start-uplara etkili bir sıçrama tahtası oluyor.

KULUÇKA MERKEZİ

Avrupa ile Asya arasında köprü konumunda olmasının yanında geniş start-up ve yetenek ağına erişim sunan Türkiye, start-uplara uluslararası pazarlarda ölçeklenmeden önce ürün ve hizmetlerini deneme sahası yaratıyor. Raporda genç ve eğitimli nüfusu, güçlü iş gücü ve geniş iç pazarıyla Türkiye'nin yıllar içinde yeni girişimler ve teknoloji şirketleri için lider bir merkez haline geldiğinin altı çiziliyor. Raporda Türkiye'nin iç pazarda ölçeklenmeyi hedefleyen start-uplar için besleyici bir zemin sağladığı vurgulanıyor. 80 milyonu aşan nüfusuyla ülke, geniş, genç ve giderek artan düzeyde teknoloji meraklısı bir tüketici tabanına sahip. Rapora göre elverişli iktisadi koşullar, geniş tüketici tabanı, stratejik küresel konumu, canlı yetenek ağı ve Ar-Ge odağının oluşturduğu kombinasyon Türkiye'yi start-uplar için çok yönlü bir üs yapıyor.

YETENEK AÇIĞI VAR

Türkiye girişimcilik ekosistemi önemli bir potansiyel ortaya koyarken küresel girişim sermayesi finansmanından aldığı payı artırma ve yetenek havuzundan tam olarak yararlanma konusunda zorluklar süregeliyor. Raporda bu meselelerin ele alınarak çözüme kavuşturulmasıyla Türkiye'nin teknoloji sektöründeki büyümeyi ve inovasyonu daha ileri taşıyacağına dikkat çekiliyor.

MİLYAR DOLARLIK GİRİŞİMLER DOĞDU

TÜRKİYE'NİN son 5 yılda girişimcilik alanında önemli adımlar attığına ve büyük ilerlemeler kaydettiğine dikkat çeken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da 2020'den bu yana ülkemizde 1 milyar dolarlık ve 10 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan 6 girişim doğduğunu söyledi. Bu olumlu gelişmeleri sürdürmek ve dünyada ses getiren daha fazla sayıda girişim çıkarmak için ekosistemin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Turan, "Hazırladığımız rapor, Türkiye'nin girişimcilik konusunda sahip olduğu dinamizme ve rekabet gücüne odaklanıyor" dedi.

HEDEF: DÜNYA İHRACATINDAN YÜZDE 1.5 PAY ALMAK

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye Yüzyılı'nın en önemli hedefinin Türkiye'yi dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına taşımak olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünya ihracatından ve uluslararası doğrudan yatırımlardan yüzde 1.5 pay almayı hedeflediğini anlatan Dağlıoğlu şunları kaydetti: "Bu hedefe ulaşmada girişimcilik ve teknoloji girişimciliği çok kritik bir rol oynuyor. Son dönemde yapılan çalışmalarla kamudaki bütün aktörler, özel sektör paydaşları, ekosistemdeki tüm paydaşlar çok özverili bir çalışma gerçekleştirerek bu bahsettiğimiz başarılara ulaşmak için çaba gösteriyor."

YAPAY ZEKA START-UP SAYISI 350'YE ÇIKTI

Türkiye'de kurumsal ve toplumsal yapay zeka farkındalığını artırma ve ekosistemi geliştirme hedefiyle çalışmalarını sürdüren Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI), ekosisteminde yer alan yapay zeka girişimlerinin haritasını yayınladı. Buna göre; TRAI'nin bünyesindeki yapay zeka girişim sayısı, 12 yeni start-up ile birlikte 2024 yılının ikinci çeyreğinde 350'ye çıktı. Girişimlerde en çok artış ise üretken yapay zeka, nesnelerin interneti, öngörü ve veri analitiği kategorilerinde gerçekleşti.

700 BİN KİŞİYE ONLİNE TERAPİ HİZMETİ VERİYOR

İtalya, İspanya ve Brezilya dâhil 8 ülkede yüksek lisansları ve diplomaları doğrulanmış 1200'ü aşkın lokal uzman psikologla çalışan online terapi platformu Hiwell, global düzeydeki başarısının ardından seri A öncesi yatırım turunda 28.5 milyon dolar değerleme üzerinden 3.5 milyon dolarlık yeni yatırımını tamamladı. Hiwell, önceki turlarda almış olduğu 1.6 milyon dolar yatırımla Türkiye, Yunanistan ve Portekiz'de de lider online terapi platformu konumuna geldi. Firma, dünya genelinde 700 binden kişiye anadillerinde terapi hizmeti sunuyor.