HazazDenizi'ndeki gaz kaynaklarının Avrupa'daki pazarlara ulaştırılmasını amaçlayan ve içinde TANAP dahil 4 projeyi barındıran Güney Gaz Koridoru, aynı zamanda Avrupa'nın gazda Rusya'ya bağımlılığını da azaltmayı hedefliyor. Azerbaycan, Türkmenistan gibi Güney Gaz Koridoru'nun kaynak sağlayıcısı ülkelerine seslenen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, Avrupa Birliği'nin (AB) arz güvenliğinin artırılması için en uygun güzergah ve en güvenilir liman konumunda bulunduğunu söyledi. Dönmez, "Türkiye, sadece doğalgaz taşımacılığı için değil elektrik iletimi için de en uygun rotadır. Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan ve Yunanistan ile elektrik bağlantılarına sahip olan Türkiye, yeşil enerjinin taşınması için yeni ortaklıklara ve projelere hazırdır" dedi.
'YEŞİL' ORTAKLIK OLABİLİR
Dün Azerbaycan Bakü'de düzenlenen ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başkanlık ettiği 'Güney Gaz Koridoru 9'uncu Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan Dönmez, dünyanın karşı karşıya bulunduğu enerji ve iklim krizlerinin daha fazla işbirliği yapılması gerektirdiğini ve yeşil enerjiye geçişin büyük önem taşıdığını belirtti. Güney Gaz Koridoru'nun yeni enerji pazarlarına ve kaynaklarına doğru genişletilmesi, kapasitesinin artırılması ve yeşil enerji koridoruna dönüştürülmesinin müzakere edildiğini dile getiren Dönmez, bu müzakerelerin uluslararası işbirliği için iyi bir örnek teşkil edeceğini, hidrojen gibi yeşil enerjinin taşınması olasılıklarının kendilerine daha fazla işbirliği için yeni fırsatlar sağlayacağını ifade etti. Dönmez, Türkiye'nin bu bağlamda her türlü ortaklığa ve işbirliğine hazır olduğunu söyledi.
ALTYAPI VE BAŞARILI PROJELER
Dönmez, şöyle devam etti: "Güney Gaz Koridoru'nun uzun vadeli enerji arz güvenliğinin sağlanmasındaki kritik rolü konusunda değerli katılımcılar arasında ortak bir anlayış olduğuna inanıyorum. Bugüne kadar karşılaştığımız son küresel gelişmeler de bölgesel enerji güvenliği için bölgesel işbirliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu bağlamda Türkiye ve Azerbaycan'ın siyasi desteği olmasaydı Güney Gaz Koridoru konseptinin gerçekleşemeyeceğini bu yıl bir kez daha belirtmekte fayda görüyorum. Türkiye, bu açıdan AB'nin arz güvenliğinin artırılması için en uygun güzergah ve en güvenilir liman konumundadır. Türkiye, altyapı yatırımları ve uluslararası projelerdeki başarısıyla güvenilirliğini kanıtlamıştır."
ÜÇÜNCÜ FSRU YAKINDA HİZMETE GİRECEK
Türkiye olarak son yıllarda geliştirdikleri altyapı projeleriyle doğalgazda arz güvenliğinin artırılmasına yönelik önemli atılımlarda bulunduklarını belirten Fatih Dönmez, iki FSRU'yu (Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi) kullanıma hazır hale getirdik ve mevcut LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminallerimizin kapasitesini iki katına çıkardık. Üçüncü FSRU ise çok yakında hizmete girecek.
Bu dönemde gaz iletim kapasitemizi önemli ölçüde artırdık ve kısa vadede 11 milyar metreküpe ulaşması planlanan gaz depolama kapasitemizi 5.6 milyar metreküpe çıkardık. Arz güvenliğinde önemli adımlardan biri de yerli kaynakların maksimum düzeyde kullanılması"
diye konuştu.