Markar Esayan'ı kaybettik

AKŞAM yazarı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, uzun süredir mücadele ettiği hastalığa yenik düştü. Ailemizin, Ermeni cemaatinin ve vekili olduğu Türkiye'nin başı sağ olsun.

AK Parti MKYK Üyesi Markar Esayan, mide kanseri ile mücadele ediyordu. 51 yaşında hayatını kaybeden Esayan’ın vefat haberini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. İbrahim Kalın, paylaşımda “Sevgili Markar Esayan’ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Bu ülkenin yetiştirdiği güzel insanlardan biriydi. Ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da “MKYK üyemiz, İstanbul Milletvekilimiz, Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı değerli dostum, güzel insan sevgili Markar Esayan aramızdan ayrıldı, acımız büyük. Ailesi ve sevenlerinin derin acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. İlkeli ve dürüst insan rahat uyu. Dualarımız seninle” mesajını paylaştı.

YAZAR KİMLİĞİ İLE TANINDI

Markar Esayan, 4 Şubat 1969’da İstanbul’da doğdu. Baba adı Aram, anne adı Nurten’dir. Bomonti Mıhitaryan ve Özel Getronagan Ermeni Erkek Lisesi’nden sonra, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde lisans, Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Daha çok gazeteci, yazar kimliğiyle tanındı. Yayımlanmış 3 romanı, bir deneme ve bir siyasi inceleme kitabı vardır. 1997’den itibaren AGOS’ta başladığı yazılarını Yeni Şafak, Star ve Akşam’da sürdürdü.

Esayan, son üç dönemdir AK Parti’den İstanbul milletvekili seçildi ve 2018’den itibaren TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanvekili görevini sürdürüyordu.

BEN HIRİSTİYAN BİR ERMENİYİM VATANIMI ÇOK SEVİYORUM İYİ Kİ TÜRKİYELİYİM

Markar Esayan, Ermeni kimliğini bir 'ayrışma' değil 'millet bütünlüğü' içinde 'yerliliği' nedeniyle dar bir kesimin ağır saldırılarına maruz kalmasına rağmen çizgisini bozmayan bir gazeteci, yazar, kültür insanı ve siyasi yorumcu olarak geniş kesimler tarafından güçlü karşılık buldu.

Binlerce köşe yazısındaki birkaç paragraf bile, saygın kişiliği ve yerli duruşu hakkında yeterli fikir veriyor:

"Biz Ermeniyiz, tecrübe ile sabit, hakiki ırkçıları gözünden tanırız merak edilmesin. Kimse de Ermenilik üzerinden kirli egemenlik kavgalarını verirken, bunu Ermenilerin yuttuğunu zannetmesin."

"Herkesin bir alt kimliği var. Ben Hıristiyan bir Ermeniyim. Üst kimliğimiz ise Türkiyeliliktir. Bunları birbirinden ayıramazsınız. Vatanımı, komşularımı çok seviyorum. İyi ki bu ülkede doğmuşum, iyi ki Türkiyeliyim."

"Kökleşmiş bir zihniyet, değişim başladıktan sonra üç nesilde değişiyor. Türkiye ırkçı iklimi AK Parti ile terk etti, ama etkileri hala sürüyor. Çocuklarımız bizim yaptığımız hataları yapmayacak, birbirlerine gavur, yobaz vs. diye değil, insan olarak, eşit vatandaşlar olarak bakacaklar."

"Ben AK Parti camiasında her zaman sevgi ve saygı gördüm. Kimseden inancıma, ırkıma bir laf ettiğine tanık olmadığım gibi, hak ettiğimi düşünmediğim sevgi ve saygıya muhatap oldum. Çünkü bizler birbirimiz üzerinden iyileşiyoruz."

Esayan, hain darbe girişiminin yaşandığı gece yarısı 16 Temmuz saat 01:37'de attığı "Ezanlar susmasın" tweetiyle de Türkiye'nin duygularına tercüman olmuştu.

HELALLİK İSTEMİŞTİ

Esayan, AKŞAM’daki son yazısını ‘Model çok net’ başlığıyla 26 Eylül’de yazmış, ardından rahatsızlığının artmasıyla yazılarına ara vermek zorunda kalmıştı. Esayan, son yazısında, değişen dünyada ‘Türkiye modeli’ni anlatırken, şu tespiti yapmıştı: “Türkiye ise AK Parti iktidarı ile dünyadan çok farklı şekilde ayrıştı. Çıkan çatlak seslere bakmayın siz; gerçek budur. Serbest piyasa kuralları ile çelişmeden, ama liberalizm diye vatandaşını ne idüğü belirsiz ‘piyasa’ denen canavara yem etmeyen bir modern sosyal devlet modeli ortaya koydu. Bunu kendi meşrebince ve onca sert mücadeleyle, Ortadoğu’nun komşusu olarak yaptı. Bu muazzam bir başarıdır. Tabii bu işin kahramanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır.”

Geçtiğimiz yıl mide kanseri nedeniyle ağır bir tedavi süreci ve ameliyatlar geçiren Markar Esayan, 1 Şubat 2020’de yeniden yazılarına döndüğünde, AKŞAM’da ‘Tekrar merhaba’ başlıklı yazısında, şöyle yazmıştı:

“Lütfen hakkınızı helal ediniz. Her şerde bir hayır vardır. Ben de onu bulmaya çalışacağım.”

AKŞAM Ailesi ve vekilliğini yaptığı Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları olarak, hakkımızı helal ediyoruz.

Erdoğan, Esayan’ı tedavi sürecinde evinde ziyaret etmişti.

ASLA UNUTMAYACAĞIZ

BAŞKAN ERDOĞAN: “Sevgili kardeşim Markar Esayan’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Müteveffa Markar kardeşimizin ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Ülkemiz siyasetine ve demokrasimize yaptığı katkıları hiçbir zaman unutmayacağız.”

TBMM BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP: “Kıymetli entelektüel, vatansever dostumuz Markar Esayan’ı genç yaşında kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.”

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY: “Samimiyeti ve duruşuyla kalplerimizde müstesna bir yer edinmiş, gerçek bir Türkiye sevdalısını kaybettik.”

İLETİŞİM BAŞKANI FAHRETTİN ALTUN: “Bu ülkenin evladı, adam gibi adam, güçlü bir entelektüel ve vizyoner bir siyasetçi idi Markar Esayan. Sohbetini, gayretini, samimiyetini ve dostluğunu özleyeceğim.”

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: “Çok değerli bir insan, çok güzel bir arkadaştı.”

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: “Aydın, dost, insan, inanmış bir kardeş. Duamız seninle, bu toprakların asil çocuğu.”