Türkiye salgını bitirecek aşı çalışmalarına başlıyor. 30 Aralık 2020’de Türkiye’ye getirilen 3 milyon doz CoronaVac aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarındaki test sürecinin bugün tamamlanması bekleniyor. Güvenilirliği tespit edilen aşılar için ‘Acil Kullanım Onayı’ alındıktan sonra aşılama başlayacak. Diğer yandan 81 kentteki hastanelerde aşı odaları yapılıyor, Sağlık Bakanlığı aşıya erişimde aksaklık olmaması için sistem oluşturuyor. Aşıların Halk Sağlığı İlaç ve Aşı deposundan Sağlık Bakanlığı’na ait iklimlendirme özelliğine sahip, özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtımına da dün başlandı.
5 KENTE AŞILAR ULAŞTI
Özel araçlarla getirilen aşılar Çorum, Sivas, Amasya, Bilecik ve Samsun’daki Sağlık Müdürlüklerine teslim edildi. Sivas Valisi Salih Ayhan, ilk partiyi teslim aldıklarını belirtti. Çorum Valisi Mustafa Çiftçi ise 9 bin 500 civarında aşının geldiğini açıkladı. Bilim Kurulunca aşılama çalışmalarının dört aşamada yürütülmesi planlandı. İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstündekiler ile yaşlı ve engellilerle koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.
E-NABIZ YA DA SMS’LE KONTROL
Vatandaşlar, öncelik gruplarına göre kendilerine ulaşan bildirimden sonra, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden veya uygun kamu hastanesi ya da özel hastaneden randevu alarak aşılarını yaptırabilecek. Kişi, Kovid-19 riskini e-Nabız’dan ya da 2023’e ‘Aşıla’ yazarak SMS’le öğrenebilecek. Hastaneye gelemeyen vatandaşlar ise evlerinde aşılanacak.
SAĞLIK BU ODADA
İstanbul’daki tüm hastanelerde aşı odaları hazırlandı. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki aşı uygulama odaları, aşı dolabı, buz akülerinin olduğu aşı taşıma çantası, hastalarda aşıya bağlı istenmeyen etki oluşması halinde müdahale edebilmek için ekipmanlar, oksijen, vakum, elektrik setleri, hasta başı ünitesi ve sedye ile dizayn edildi. Randevu oluşturulduktan sonra da hastanede kişiyle eşleştirilmiş olan aşılar barkod üzerinden takip edilecek. Aşılandıktan sonra vatandaşlar yarım saat müşahade odasında gözlem altına tutulacak. 1 saatte ortalama 6 hastanın aşılanması öngörülürken, 08.30-24.00 saatleri arasında uygulama yapılacak.
Tunceli Devlet Hastanesi ve 7 ilçe hastanesinde ‘Aşı Odası’ oluşturuldu.
ÖNCE KAYIT SONRA AŞI
Sağlık Bakanlığı, aşı takibini kolaylaştırmak için mobil telefonlara indirilerek kullanılabilecek “aşıla” uygulamasını geliştirdi. Aşı uygulanmadan önce mutlaka “aşıla” mobil uygulaması üzerinden aşı uygunluğu kontrol edilecek, kare kodu okutularak kaydı tamamlandıktan sonra aşı uygulaması yapılacak. Aşıla mobil uygulaması, “https://mobilmarket.saglik.gov.tr” adresi üzerinden indirilebilecek. Tüm bilgilere, “https://asila.saglik.gov.tr”den ulaşılacak.
SEVKIYATA ANBEAN TAKİP
Aşı Takip Sistemi (ATS) kapsamında karekod bilgisiyle her doz aşı, ana depodan uygulanıncaya kadar takip ediliyor, uygulanan ve uygulayan kişi bilgileri eşleştiriliyor. Karekod okutularak aşının miadı kontrol ediliyor, seri durdurulması olup olmadığına bakılıyor ve soğuk zincire uygunluğu teyit ediliyor. Aşı nakillerinin tamamına, tecrübeli sağlık memurları eşlik ediyor.